Games: Kies hier jouw platform!

Samsung

iOS

VR Games

Nu de eerste generatie virtual reality headsets op de markt is gekomen kunnen we onze aandacht gaan richten op de belangrijkste reden dat we allemaal wild van VR zijn: VR Games. Virtual reality games zijn de reden dat Palmer Luckey zijn beroemde Oculus Rift Kickstarter opzette, maar ook Playstation VR en de HTC Vive hebben we aan VR Games te danken. Nu we eindelijk ook daadwerkelijk mogen gaan gamen, blijkt in veel gevallen de werkelijkheid nog spectaculairder dan we konden dromen: VR Games zijn geweldig!

Wat zijn VR Games?

VR games of virtual reality games zijn computerspellen waarin je als speler een 3-dimensionale omgeving ervaart en hiermee interactie kan vertonen. Een first-person shooter waarbij je de game door de ogen van de hoofdpersoon ervaart is hierbij het voor de hand liggende voorbeeld, maar VR games zijn niet aan een bepaald genre gebonden. Hoewel de industrie nog in de kinderschoenen staan zien we de eerste voorbeelden van zeer creatieve VR games al op de markt komen. Denk hierbij aan een game waarin je virtueel bommen ontmanteld aan de hand van instructies van toeschouwers zonder headset of de virtual reality versie van populaire games als Surgeon Simulator.

Of je nu virtual reality fps games, VR simulators of juist 3D interactieve race games wil spelen, ook jouw game is óf komt op de markt. Nu de grote game developers als Valve, EA en Activision hun indrukwekkende middelen ingezet hebben om VR games te ontwikkelen zal het niet lang duren voordat we de eerste blockbuster games op het platform tegenkomen. Tot die tijd kunnen we echter talloze games van indies en de eerste triple-A titels al spelen. De toekomst die ons werd beloofd toen vele, vele jaren geleden de Virtual Boy van Nintendo op de markt kwam lijkt eindelijk aangekomen: We kunnen in virtual reality gamen.

VR Games voor iPhone, Android of Cardboard

Waar high-end virtual reality headsets voor de pc als de Rift en Vive een ongeëvenaard realistische ervaring bieden, zijn bedrijven als Google en Samsung met Cardboard en Gear VR in het achtergelaten gat gesprongen: Goedkope, mobiele virtual reality headsets. Hoewel mobiele headsets als Google Cardboard, VR Box of Samsung Gear VR de kwaliteit van een Oculus Rift, HTC Vive of Playstation VR niet kunnen evenaren, zijn er voor deze goedkope mobiele platformen toch steeds meer toffe, originele en kwalitatieve mobiele VR games beschikbaar.

Ga je op zoek naar mobiele VR games? Houd dan wel in de gaten dat niet iedere mobiele virtual reality applicatie op elke smartphone of headset te spelen is. Hoewel VR headsets als Google Cardboard, VR Box en soortgelijke brillen allemaal dezelfde techniek delen, gaat Samsung Gear VR een stapje verder door sensoren in de headset te plaatsen, waar de anderen de sensoren in je telefoon gebruiken. Dit betekend dat je op Gear VR wat VR games zal kunnen spelen die te zwaar zijn voor de andere headsets. Omgekeerd kan je er echter wel van uitgaan dat alle games die op Cardboard te spelen zijn ook op je Samsung Gear VR zullen draaien.

VR Games voor PC (Oculus, Vive en meer)

Toen je jaren geleden bij science fiction films wegdroomde over hoe tof VR games zouden zijn, dan waren dit de games die je waarschijnlijk voor je zag. Oculus Rift games of HTC Vive games vragen naast een dure VR bril ook een stevige pc om de boel aan te drijven, maar daar krijg je dan ook wel een unieke virtual reality ervaring voor terug. Zet je headset op en VR games voor de PC transporteren je naar afgelegen, exotische locaties om je daar midden in de actie te plaatsen. Je kan haast niet anders als wegduiken wanneer de virtuele kogels je om de oren vliegen of je adem inhouden als je vanuit een virtuele helicopter de virtuele zee inspringt.

De Vive profiteert in dit geval van de gigantische kracht van game ontwikkelaar en distributeur Valve die samen met HTC aan de headset gewerkt heeft. Bijna alle VR games die voor het Steam VR platform ontwikkeld worden draaien echter zonder moeite op de Oculus Rift en ook de games die in de Oculus Store gepresenteerd worden vind je 9 van de 10 keer terug op de Vive. Doordat de markt voor VR PC games voorlopig nog relatief klein zal zijn is het waarschijnlijk dat 9 van de 10 titels op beide platformen uit zullen komen, maar je kunt er op wachten dat we in de komende jaren steeds vaker exclusieve titels zullen tegenkomen. VR games die specifiek gebruik maken van de hardware óf software mogelijkheden die één van de headsets biedt en daardoor op de andere niet te spelen zal zijn. Voorlopig hoef je je daar in ieder geval geen zorgen om te maken en kan je de meeste virtual reality games voor de PC spelen, onafhankelijk van de specifieke VR hardware die je daarvoor in huis hebt gehaald.

VR Games voor consoles, zoals Playstation VR

Hoewel Microsoft’s XBox en Oculus Rift wat aan elkaar gesnuffeld lijken te hebben (de Rift wordt geleverd met een XBox controller), is het enkel nog Sony die in de vorm van Playstation VR een virtual reality headset voor een console heeft gelanceerd. Dit betekend dus per definitie ook dat we de eerstkomende tijd voor VR console games enkel bij de Playstation 4 terecht kunnen. Gelukkig is dit absoluut geen straf: De console van Sony heeft een indrukwekkende bibliotheek aan games en ontwikkelaars aan zich gebonden waarvan een deel zich nu gretig op de mogelijkheden van Playstation VR lijkt te storten.

Voor ontwikkelaars zijn console VR games interessant omdat de instap drempel voor een consument die al een console in huis heeft laag is. Je hoeft immers geen nieuwe PC binnen te halen en een Playstation VR headset is een stuk goedkoper dan een Rift of Vive. Dit zou in theorie moeten betekenen dat de groep consumenten die VR console games spelen straks weleens groter kan zijn dan diezelfde groep voor de PC. Voor de ontwikkelaar is er daarbij nog het extra voordeel dat ze een game kunnen bouwen die heel specifiek voor één machine is gemaakt, terwijl een VR PC game rekening mee moet houden met talloze verschillende processoren, videokaarten en andere specificaties. Je hoeft dan ook niet goed op te kijken als enkele van de interessantste games voor virtual reality straks ineens op een console verschijnen voordat ze op de PC het levenslicht zien.

Welke online VR Games kan je (binnenkort) spelen?

Één van de dingen waar veel (toekomstige) virtual reality gamers zich erg op verheugen is de mogelijkheid om online VR games te spelen. Een game waarbij je in een virtuele wereld speelt, maar tegelijkertijd ook anderen tegen kan komen om hiermee óf tegen te spelen. Hoewel er ongetwijfeld nog grote titels in het vooruitzicht liggen, zijn er al enkele online VR games op de markt of aangekondigd. Zo is de volgende editie van bekende fps game Battlefield niet alleen in VR, maar ook in multiplayer VR te spelen. Ook wordt er druk gewerkt aan de VR versie van de populaire Japanse manga comic Sword Art Online. Opvallend is dat de comic gaat over een toekomst waarbij menigeen zich verliest in een virtuele MMO wereld.

Wat zijn of worden de 3 beste VR Games van 2016?

Hoewel nog niet elk van deze titels op de markt is, hebben we toch genoeg demo’s voorbij zien komen om een goed geïnformeerde gok te doen. Volgens ons worden dit de beste VR games van 2016:

  • Lucky’s Tale is een exclusieve Oculus Rift game, waarbij je als speler door een kleurrijke fantasie wereld reist. Opvallend genoeg niet vanuit het oogpunt van de hoofdpersoon, maar schuin erboven, zoals in traditionele 3D platform games. De vrolijke muziek en frisse kleuren maken het een welkome afwisseling van al het duistere schietgeweld dat we in veel andere VR games tegenkomen.
  • Als je demo’s van de Oculus Rift hebt gezien, ben je Eve: Valkyrie ongetwijfeld al een keer tegengekomen. Deze first-person space shooter van de ontwikkelaars achter de bekende Eve mmo is in een woord spectaculair. Wil je bij het kijken van Star Wars niets liever dan een TIE Fighter besturen of heb je altijd al in een Cylon Raider van Battlestar Galactica willen vliegen? Dan is dit waarschijnlijk het dichtstbijzijnde wat je voorlopig in VR zal kunnen ervaren. Schitterende omgevingen die je met vloeiende animaties en nonstop actie compleet aan gort schiet: Wat wil je nog meer?
  • Minecraft is een van de meest gespeelde games ter wereld en het is dan ook niet meer dan logisch dat deze op zowel de Oculus Rift als Samsung’s Gear VR te spelen is. Hoewel mods het spelen van Minecraft op vroege developer kits van de Rift al enige tijd toeliet, zal je nu ook de VR geoptimaliseerde versie kunnen spelen. De perfecte manier om uren in VR door te brengen en daarbij direct een stukje creativiteit kwijt te kunnen.

Pin It on Pinterest

Share This