Oculus Rift

VR Bril
Uitgegroeid tot één van de meest succesvolle Kickstarter campagne aller tijden: Oculus Rift. De Oculus Rift is ver uit de meest bekende Virtual Reality bril van het moment. Hier vindt u alles wat u moet weten over de Oculus Rift.

Google Cardboard

Google Cardboard
Als je voor het eerst gaat rondkijken in de ‘Virtual Reality’ dan stuit je vrijwel direct op Google Cardboard. Een simpel design en gemaakt voor vrijwel elke smartphone maakt de Google Cardboard een echte musthave!

Samsung Gear VR

samsung-gear-vr-
In samenwerking met een Samsung Galaxy S6/S7/Edge telefoon creëer je een unieke 360-graden beleving. Deze prachtige design VR bril werkt naadloos samen met de Samsung Galaxy S6 | S6 Edge | S7 | S7 Edge | Note 5

BOBO VR

BOBO
Comfortabel, licht van gewicht, prachtig design en dat voor die prijs! Wil je een stap verder met VR maar wil je geen honderden euro’s uitgeven aan een Oculus Rift? Lees dan snel alles over de BOBO Virtual Reality bril.

HTC Vive

HTC vive
De HTC Vive is hier en bij ons lees je alles over deze opmerkelijke Virtual Reality bril. HTC is één van de eerste technologie bedrijven die daadwerkelijk een VR bril heeft gelanceerd. Wat weet jij al van de HTC Vive?

VR Box

VR Box
Comfortabel, licht van gewicht, prachtig design en dat voor die prijs! Wil je een stap verder met VR maar wil je geen honderden euro’s uitgeven aan een Oculus Rift? Lees hier alles over de BOBO Virtual Reality bril.

 

VR bril

Zou je als Marty McFly in Back to the Future naar het verleden reizen en jezelf 10 jaar geleden vertellen wat er nu gebeurde had je het waarschijnlijk niet geloofd: Dit is nú al het decennium van de virtual reality. Nadat Oculus met de Rift ons de eerste échte VR bril beloofde, zijn nu ook HTC, Sony, Samsung, Google en talloze andere met een VR bril op de proppen gekomen. Er is geen twijfel over mogelijk: De toekomst is nú en je ervaart die nieuwe toekomst met een VR bril op je neus.

Wat is een VR bril?

Een VR bril is een headset die je opzet om een virtuele omgeving te ervaren. Anders dan een 3D bril, die je enkel de illusie geeft van een beeld of video in 3D, kan een virtual reality bril die beelden ook aanpassen op bewegingen van je hoofd. Kijk je naar links? Dan verandert je perspectief ook in de getoonde 3D beelden, wat maakt dat je als gebruiker het idee hebt je daadwerkelijk ín een virtuele wereld te bevinden. Afhankelijk van welke VR bril je precies gebruikt kan deze wereld een iets hogere of een iets lagere resolutie hebben, maar de ervaring is (zeker de eerste keer) altijd bijzonder.

Hoe werkt een VR bril?

Hoewel een VR bril die je op de PC of console aansluit, zoals de Rift, Vive en Playstation VR, verschilt van een VR bril waar je smartphone in plaats, is het principe hetzelfde: Door middel van een combinatie van een scherm en lenzen krijgen je beiden ogen een beeld voorgeschoteld dat voor ieder oog nét iets anders is. Dit verschil in de getoonde beelden creëert de illusie van diepte, zoals je die ook in de werkelijkheid waar zou nemen. In dit opzicht verschilt een VR bril (nog) niet van een 3D bril.

Het verschil zit vervolgens in de wijze waarop deze beelden worden gegenereerd. Bij een 3D bril krijgt elk oog een bepaald video of stilstaand beeld voorgeschoteld, onafhankelijk van hoe of waar je naar kijkt. In een VR bril worden de beelden gegenereerd aan de hand van informatie over je kijkrichting en de stand van je hoofd die door een serie van sensoren wordt verzameld. In mobiele VR brillen worden veelal de sensoren uit je smartphone gebruikt, terwijl de PC headsets ingebouwde sensoren hebben om je bewegingen nauwkeurig te vertalen. Doordat een VR bril beelden laat meebewegen aan de hand van bewegingen van je hoofd of informatie uit een controller of ander invoerapparaat, is een virtual reality ervaring vele malen meeslepender dan een 3D film ooit zou kunnen zijn.

Welke virtual reality brillen zijn er voor de PC?

Hoewel er in de tussentijd meerdere platformen als mobiel en consoles op zijn gestaan om ook een stuk van de virtual reality markt te veroveren, blijft virtual reality op de PC voorlopig de plek voor de meest realistische, enerverende ervaring. Hoewel de verwachtingen zijn dat we in de komende jaren nog veel meer fabrikanten in de PC virtual reality brillen zullen zien stappen, zijn dit nu de belangrijkste spelers:

De Oculus Rift VR bril

De Oculus Rift lijkt wellicht de aanjager van de virtual reality gekte, maar al ver voor de lancering van de nu legendarische Rift Kickstarter waren er doe-het-zelf virtual reality kits op de markt. De Rift is echter wel de eerste VR bril die zich duidelijk op het grotere publiek ging richten en dan met name de gamers. Nu, vele developer kits verder, is de consumentenversie van de Oculus VR bril eindelijk op de markt en de eerste reviews zijn laaiend positief. Met de kracht van talloze ontwikkelaars en het grote moederbedrijf Facebook achter zich zal het moeilijk zijn voor een andere VR bril om de Rift van zijn rol als marktleider voor VR op de PC te stoten.

De HTC Vive VR bril

Niet lang na het gigantische succes van de Rift op Kickstarter, toen de eerste developer kits verstuurd werden, begon duidelijk te worden dat de tijd voor VR daadwerkelijk aangebroken leek te zijn. De eerste grote concurrent voor VR op de PC zou dan ook direct een grote zijn: Technologie gigant HTC zou in samenwerking met Valve (bekend van het Steam game platform en games als Half-Life) de HTC Vive gaan lanceren. Een stuk duurder dan de Rift, lijkt de Vive zich te richten op de echte hardcore gamer, maar dan direct ook wel een zeer bijzondere ervaring voor bieden. De HTC Vive VR bril is namelijk geschikt om, met behulp van een set grond-stations, staand in een ruimte te gebruiken. Met de basisstations zet je een vrije ruimte af en binnen die ruimte beweeg je vrijelijk door een virtuele ruimte. Het is nog net geen Holodeck uit Star Trek, maar dichterbij gaan we met de huidige technologie niet komen.

De Razer OSVR bril

Een derde speler die langzaamaan developers voor zich aan het winnen is Razer met zijn OSVR VR bril. Hoewel er nog geen lanceringsdatum voor een consumentenversie bekend is, zijn developers als gretig aan het ontwikkelen met de dev kits. De belangrijkste aantrekkingskracht? Een open platform, waardoor iedere hardware fabrikant zijn eigen versie van de bril kan maken. Het idee hierachter is dat OSVR op deze wijze een technische standaard wordt die developers in staat stelt om voor vele verschillende virtual reality brillen tegelijk te ontwikkelen en daarmee in één keer een groot aantal potentiële klanten kan bereiken.

Welke virtual reality brillen zijn er voor de smartphone?

Palmer Luckey, uitvinder van de Oculus Rift en daarmee de ‘grondlegger’ van de huidige virtual reality industrie, noemde het al de toekomst van de industrie: Mobiele virtual reality brillen. Hoewel de technologie een ‘Rift-achtige’ ervaring op mobiel voorlopig nog niet toelaat, kan je dankzij de talloze virtual reality brillen voor je smartphone goedkoop en gemakkelijk virtual reality ervaren, waar je ook bent.

De Google Cardboard VR bril

Toen Google Cardboard in 2014 werd gelanceerd werd er in eerste instantie nogal laconiek op gereageerd: Een kartonnen doosje met wat stukjes glas en een elastiekje zou van je smartphone een heuse VR bril moeten maken. Twee jaar en miljoenen verkochte exemplaren verder is Cardboard echter hét populairste VR platform ter wereld. Nu Google Cardboard 2 de nodige verbeteringen in materialen heeft aangebracht vormt deze virtual reality bril voor je smartphone het ideale instapmodel voor iedereen die benieuwd is naar VR en daar in eerste instantie niet meer dan een paar euro aan wil besteden. Dankzij de vele verkochte units is het bovendien een zeer interessant platform voor VR game en app ontwikkelaars en vind je dan ook meer dan genoeg content voor Cardboard.

De Samsung Gear VR bril

Waar Google met Cardboard voor de snelle, goedkope VR oplossing is gegaan, heeft Samsung met Samsung Gear VR getracht je Samsung smartphone in een volwaardig VR platform te veranderen. Hoewel de technologie niet te vergelijken is met die in een PC VR bril, is Gear VR in veel opzichten een mooie tussenweg tussen Cardboard en de dure PC brillen. Door gebruik te maken van de expertise van Oculus en een serie sensoren in de VR bril zelf aan te brengen, kan de volledige kracht van de smartphone gebruikt worden om indrukwekkende virtuele werelden te genereren.

De Zeiss VR One VR bril

Een mobiele VR bril bestaat veelal uit niet meer dan een serie lenzen en in het geval van Samsung wat sensoren. Als er echter één bedrijf op de wereld is dat verstand van lenzen heeft, is het wel Zeiss. De Zeiss VR One bril gebruikt deze kennis in een headset die vergelijkbaar is met de Cardboard, maar gebruik maakt van superieure, duurzame materialen. Voordeel is daarnaast dat je, in tegenstelling tot de Gear VR, iedere smartphone zonder problemen in de VR One plaatst. Dit betekend dat je bijvoorbeeld niet gedwongen bent om je iPhone voor een Samsung Galaxy in te ruilen.

De VR Box en soortgelijke

Wil je graag een Cardboard-achtige VR ervaring op je smartphone met duurzame materialen, maar zonder het prijskaartje dat Zeiss aan de VR One hangt? Dan zijn er in de vorm van de VR Box VR bril en soortgelijke headsets volop alternatieven op de markt. Veelal verschillen ze technisch weinig tot niets van elkaar en zal je enkel wat verschillende materialen aantreffen of de optie om een iets grotere of iets kleinere smartphone te gebruiken.

Welke virtual reality brillen zijn er voor consoles?

Van de grote drie console makers, Nintendo, Microsoft en Sony, is enkel Sony nog met een VR bril op de proppen gekomen. Het feit dat je bij je Oculus Rift een XBox controller meegeleverd krijgt zou een teken kunnen zijn dat we van die twee in de toekomst een nauwere samenwerking kunnen verwachten, maar vooralsnog is je optie voor VR op een console er maar één:

De Playstation VR bril

Playstation VR zag enige tijd geleden onder codenaam Project Morpheus het levenslicht. Deze VR bril voor de Playstation 4 beloofd niet alleen een goedkoop, effectief alternatief voor de PC brillen te zijn. Playstation VR kent ook nog eens een leger zeer enthousiaste developers die hun middelen in hebben gezet om games voor het nieuwe platform te ontwikkelen. De aantrekkingskracht is duidelijk: Voor PS4 bezitters is PS VR straks een relatief kleine investering en als developer weet je vervolgens precies op welke hardware je game zal moeten draaien. Grote partners van Sony hebben al games voor het platform toegezegd, maar vergeet niet dat ook Sony zelf prima games kan produceren. Heb je een PS4 in huis? Dan zou PS VR weleens de ideale VR bril voor jou kunnen zijn.

Pin It on Pinterest

Share This