Apps: Kies hier jouw platform!

Samsung

iOS

VR Apps

Nu de hardware eindelijk op de markt is, is het tijd voor de software: Het aantal VR apps op de pc en mobiele apparaten explodeert op het moment en er gaat dan ook geen week voorbij zonder noemenswaardige lancering. Dat VR apps vervolgens niet per definitie enkel games zijn is wellicht verrassend, maar de mogelijkheden lijken daadwerkelijk eindeloos. Wij vertellen je over de leukste en beste virtual reality apps en waar je deze VR apps downloaden kan.

Alles over mobiele VR apps

Toen de Kickstarter voor de Rift enkele jaren geleden de virtual reality gekte deed losbarsten kon waarschijnlijk niemand zich indenken dat dit het eerste platform zou zijn waarop VR de massa zou bereiken: Mobiele VR apps hebben sinds de lancering van de eerste Google Cardboard in 2014 langzaam maar zeker de rankings van de appstores beklommen. Een korte zoektocht op VR apps of Cardboard in de app store van je mobiele apparaat geeft dan ook talloze opties terug. Hoewel de kwaliteit van deze VR apps sterk uiteenloopt, maakt het gigantische volume dat er nog steeds zeer veel erg goede mobiele virtual reality apps te vinden zijn.

Mobile VR streaming apps

Hoewel de technologie nog in de kinderschoenen staat is er een zeer interessante ontwikkeling op het gebied van mobiele VR te ontdekken: App ontwikkelaars zijn namelijk druk doende om de high-end VR ervaring van de PC ook op smartphones mogelijk te maken. Niet door een lading sensoren en extra hardware in een dure headset te proppen, maar door de PC het zware werk te laten verrichten. Deze nieuwe mobile VR streaming apps zetten de PC in voor het genereren van een virtuele wereld zoals dat voor de Vive of Oculus wordt gedaan. De beelden worden naar je smartphone gestreamed terwijl de gegevens van je sensoren weer naar de PC worden gestuurd om te zorgen dat de beelden die je in je headset ziet ook daadwerkelijk met je mee bewegen. De techniek staat zogezegd nog in de kinderschoenen en je hoeft dus ook niet te verwachten dat je morgen de nieuwste Oculus VR games op je smartphone kan spelen, maar dit is toekomstmuziek die ons als muziek in de oren klinkt.

VR apps voor Google Cardboard

Wanneer je in een mobiele appstore op zoek gaat naar VR apps is een zoekopdracht voor Cardboard VR apps waarschijnlijk je beste optie. De budget-VR headset voor je mobiele telefoon van zoekgigant Google is al zo’n 2 jaar op de markt en in die tijd hebben zeer veel app ontwikkelaars zich gewaagd aan het ontwikkelen van een applicatie voor de headset. Het grote voordeel van Google Cardboard VR apps is dat deze veelal op alle VR headsets voor je smartphone te gebruiken zijn. Of het nu de VR Box, Samsung Gear VR of een van de andere opties is, een Cardboard app werkt eigenlijk altijd wel. Doordat apps die specifiek voor Cardboard ontwikkeld zijn rekening moeten houden met een gigantisch brede selectie mobiele apparaten én geen sensoren in de headset zelf aan kunnen spreken (zoals bij Samsung VR het geval is), zijn deze apps over het algemeen iets minder ‘flitsend’. Tegelijkertijd zijn het wel uitstekende voorbeelden van de mogelijkheden die virtual reality biedt en is een Cardboard VR app een prima eerste ervaring met deze spannende nieuwe technologie.

VR apps voor Samsung Gear VR

Waar een Cardboard app op talloze verschillende smartphones moet kunnen draaien en afhankelijk is van de sensoren van je telefoon, heeft Samsung het iets anders aangepakt. Samsung Gear VR apps zijn vaak specifiek gebouwd voor de smartphones en phablets die door de Gear VR worden ondersteund en hebben daarbij de luxe van speciale VR sensoren in de Gear headset. Hierdoor kan je van een Samsung Gear VR app betere graphics en een levendigere ervaring verwachten die de VR ervaring van de high-end VR sets als Oculus en Rift beter benadert. Samsung Gear VR apps downloaden is simpel te doen door de Oculus Store te openen op je Samsung smartphone. Hierin vindt je applicaties die door Oculus en Samsung zijn bekeken en waardig voor het platform zijn bevonden, dus je bent verzekerd van een bepaalde mate aan kwaliteit.

VR apps voor iOS

Hoewel in theorie de meeste mobiele VR apps niet aan een besturingssysteem gebonden zouden moeten zijn, is het voor iOS ontwikkelaars veelal wat lastiger om door de kwaliteitscontrole van Apple heen te komen. Hoewel dit dus inhoud dat het aantal iOS VR apps wat lager ligt dan dat voor Android, betekend dit tegelijkertijd ook dat je minder rommel zal aantreffen. Zoek simpelweg in de Appstore op ‘Cardboard VR’ of ‘virtual reality’ en je kan snel en simpel iOS VR apps downloaden die door Apple’s kwaliteitscontrole heen zijn gekomen. Hoewel dit geen garantie is dat een app ook daadwerkelijk leuk is, weet je wel dat de app functioneert. Een garantie die je op andere mobiele platformen niet altijd hebt.

VR apps voor Android

Het aanbod Android VR apps is overweldigend. Deels is dit een gevolg van de lagere instapdrempel voor ontwikkelaars, die op Android aan minder regels hoeven te voldoen dan bij het concurrerende platform van Apple. Het is echter ook een direct gevolg van het immense succes van Google Cardboard. Aangezien deze mobiele VR headset en het Android besturingssysteem beiden uit de koker van de zoekmachinegigant komen, is er behoorlijk wat tijd, geld en aandacht gestoken in het ontwikkelen van content die beide platformen gebruikt.

Wat moet je weten over VR apps voor de pc?

PC VR apps zijn de virtual reality applicaties waar je van droomde toen je klein was. Dit zijn de apps die het onderste uit de technologische kan halen dankzij forse hardware eisen en VR headsets vol geavanceerde sensoren. Hoewel de twee belangrijkste VR platformen voor de PC, Oculus en Vive, onderling wat verschillen is de kwaliteit van de apps voor beiden eigenlijk altijd zeer goed in orde. Dankzij het relatief kleine aantal consumenten dat een PC VR headset in huis heeft vindt je voorlopig ook nog veel PC VR apps die voor beiden geschikt zijn.

VR apps voor Oculus Rift

Hoewel exclusieve apps vooralsnog dus nog een beetje een zeldzaamheid zijn, zijn er duidelijk meer exclusieve Oculus VR apps op de markt dan voor enig ander platform. Dit lijkt vooral een gevolg van de grote voorsprong die ontwikkelaars hebben gekregen met het bouwen van de apps voor de Rift. De eerste developer kits liggen alweer enkele jaren bij enthousiaste app-makers op kantoor en deze jaren aan ontwikkeltijd lijken zich te hebben vertaald in wat mooie Oculus VR apps die de mogelijkheden van de headset ten volle benutten.

VR apps voor HTC Vive

Exclusieve HTV Vive VR apps zijn nog zeldzamer dan voor de Rift om twee redenen: Enerzijds hebben ontwikkelaars veel meer tijd gehad om met de headset van Oculus te experimenteren. Anderzijds lijkt het veel meer werk om een exclusieve Vive titel op een later tijdstip naar de Oculus over te zetten dan omgekeerd. Een exclusieve Vive titel moet immers wel gebruik maken van de unieke mogelijkheden van de Vive, zoals het gebruik van een volledige ruimte. Het omzetten van een dergelijke Vive VR app naar iets dat vanuit je bureaustoel op een Rift te ervaren is zal meer voeten in de aarde hebben.

De beste VR apps: De top 5

  1. Cardboard – Deze app van Google is niet persé heel rijk aan content, maar vormt wel de perfecte eerste VR app om met je smartphone te proberen. Deze gratis app geeft je onder andere virtuele rondleidingen door Versailles en laat je VR video’s bekijken. Voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten.
  2. Cardboard Camera – Als Google Cardboard de eerste VR app is die je download, dan is Cardboard Camera de perfecte opvolger. Met deze gratis app kan je, met een beetje gestuntel en wat geluk, zelf panoramische VR foto’s maken. Een erg toffe manier om je vakantie vast te leggen, waarbij je niet hoeft te investeren in een dure VR camera.
  3. Fulldive – Deze VR app doet eigenlijk maar één ding: Alle denkbare VR content voor je verzamelen in één handige applicatie. Miljoenen VR video’s, foto’s en applicaties liggen voor het oprapen en het overgrote deel van deze content is ook nog eens helemaal gratis.
  4. Vrse – Vrs is een goed voorbeeld van de nieuwe uitdrukkingsvormen die virtual reality voor content-makers mogelijk maakt. In deze VR app ervaar je landschappen en graphics in virtual reality terwijl je verhalen verteld krijgt. Een bijzondere, unieke ervaring die zonder VR niet mogelijk zou zijn geweest.
  5. YouTube – Zelf als je onder een steen hebt geleefd het afgelopen decennium zou je moeten weten wat YouTube is. De VR app van YouTube stelt je in staat om VR video’s te bekijken en up te loaden, maar ook om traditionele 2D video’s in een virtuele bioscoop te kijken.

Pin It on Pinterest

Share This