360-graden Video

Hoe maak je een 360-graden video?

(Tip: Open deze pagina in Google Chrome browser voor 360-graden video ondersteuning)

Om een 360-graden video te maken heb je allereerst een 360-graden camera nodig. Hoewel er al enkele goede 360-graden camera’s op de markt zijn, wordt het aanbod constant groter. Natuurlijk vindt je op virtualrealitybril altijd het meest actuele aanbod met de beste camera’s voor de beste prijzen. Wil je liever 360-graden video maken met een camera die je zelf in elkaar knutselt? Ook dit is mogelijk. Met een 3D printer en wat instructies bouw je een constructie waarin je verschillende camera’s zoals GoPro’s verzameld. Speciale software stelt je vervolgens in staat om de beelden van deze verschillende camera’s te combineren in een 360-graden video. Hoewel de beeldkwaliteit van dit soort zelfgebouwde oplossingen in het verleden superieur was aan de goedkopere fabrieksoplossingen, zijn de nieuwste 360-graden camera’s vaak van vergelijkbare kwaliteit én stukken goedkoper.

Hoe bekijk je 360-graden video?

Je komt 360-graden video op steeds meer plekken tegen. Google’s YouTube ondersteund alweer enige tijd VR- en 360-graden video, maar ook op Facebook kan je gemakkelijk 360-graden content delen en bekijken. Bekijk je de video’s op een desktop computer? Dan kan je in veel gevallen het blikveld verschuiven met behulp van een muis of je toetsenbord. Op mobiel kan je vaak met je vinger het beeld verschuiven, maar kan je door je telefoon te bewegen ook de kijkrichting aanpassen. Heb je een VR headset? Dan is het simpelweg een kwestie van je hoofd de gewenste richting opdraaien.

De beste 360-graden video’s van YouTube

YouTube vormt een toegangspoort tot ontelbare leuke, vreemde en bizarre video’s. Je zou als kijker talloze mensenlevens nodig hebben om alle video’s te kijken en dagelijks komen er nog vele bij. Sinds 2015 kan je op YouTube echter iets nieuws bekijken: 360-graden video’s. Dit zijn YouTube video’s waarbij je het gefilmde vanuit alle hoeken en richtingen kan bekijken. Sinds YouTube deze mogelijkheid toevoegde hebben talloze YouTubers en content producenten deze nieuwe manier van video’s maken omarmd. Omdat er (nu al!) meer 360-graden YouTube video’s zijn dan je ooit zou kunnen kijken, hebben we de besten voor je op een rij gezet.

Skydiven met GoPro

Deze 360-graden video laat je midden in de lucht rondzweven met een stel skydivers. Het begin van de video is wat vreemd omdat je merkt dat je de actie bekijkt vanuit een positie bovenop iemand’s hoofd, maar vooral in de tweede helft wordt de video erg spectaculair.

Invasion! Sneak peek 360

Dit kleine juweeltje van de regisseur van Madagascar gooit hoge ogen op verschillende filmfestivals. Het is een voorproefje van een serie animaties die ook als Samsung Gear VR applicatie te bekijken zijn. Het is schattig, grappig en vooral een goede indicatie van hetgeen we kunnen verwachten van VR animaties in de toekomst.

The Pull

In deze 3D 360-graden video bevind je je in een verschillende kamers waarin de zwaartekracht tijdelijk uitgeschakeld. Binnen deze ruimte worden een serie experimenten uitgevoerd die de meubels van de ene kant van de kamer naar de andere laten schieten.

Waves of Grace

Een goed voorbeeld van het gebruik van 360-graden video als journalistiek medium is het 9-minuten durende Waves of Grace. De video, die in samenwerking met de VN gemaakt is, volgt Decontee Davis. Deze voormalig ebola patiënt helpt in haar thuisdorp kinderen die als gevolg van de ziekte wees geworden zijn.

In de Large Hadron Collider

De Britse BBC filmde deze 360-graden video in CERN onder de Zwitser-Franse grens. Als kijker wordt je meegenomen op een tour door de LHC, ’s werelds grootste machine en de plek waar enige tijd geleden het Higgs-Boson deeltje werd ontdekt.

Jason Wu bij de New York Fashion Week

Bekende Amerikaanse krant The Wallstreet Journal nam deze 7-minuten durende 360-graden video op tijdens de catwalk show van designer Jason Wu. Niet alleen de catwalk zelf wordt getoond, maar ook verschillende opnames achter de schermen van een New York Fashion Week show passeren de revue.

De Stonemilker video van Björk

Andrew Huang van Vrse.work nam deze bijzondere 360-graden video op in IJsland, het thuisland van zangeres Björk. De video duurt zo’n 7 minuten en 30 seconden en is de officiële videoclip voor het nummer Stonemilker van het album Vulnicura.

Red Bull F1 in 360 graden

Heb je je ooit Max Verstappen willen voelen tijdens een Formule 1 race? Deze 2-minuten durende video neemt je als kijker mee achter het stuur van een F1 bolide die met duizelingwekkende vaart over de baan racet in het Noorse Rudskogen Motorsenter. Opvallend genoeg is de video in kwestie opgenomen in 2012, ruim voordat VR headsets voor het grote publiek beschikbaar waren.

Pin It on Pinterest

Share This