Hoe Virtual Reality jouw productiviteit op het werk zal verhogen.

Virtual Reality (VR) is nog altijd een ontluikende business, maar het spreekt enorm tot onze verbeelding. Het komt vaak aan bod in het nieuws of talkshows, en veel mensen proberen deze technologie graag uit in de detailhandel.

Tot nog toe werd VR vooral ontworpen en ontwikkeld in de gaming en ontpanningswereld. Wie wordt er niet verleid om op een reuzenscherm monsters of buitenaardse wezens te bevechten? Virtual Reality video’s zijn heel populair. Dit blijkt uit de 360° video’s op YouTube die ondersteund worden door Google Cardboard en andere platformen.

Er is nog een ander domein waarin VR en zijn broertje, Augmented Reality (AR), ons leven grondig kan wijzigen, namelijk de persoonlijke productiviteit. VR en AR in de kantooromgeving brengen lijkt science fiction, maar industriële leiders zoeken nu al uit hoe deze twee technologieën de zakenwereld kunnen omgooien.

Wat betekenen VR en AR voor de werkomgeving?

 

We zetten 5 domeinen op een rijtje waarin VR en AR in de nabije toekomst een impact zullen hebben op jouw werkomgeving. Daarnaast verzamelden we 5 voorbeelden van VR en AR persoonlijke productiviteit apps die al op één of andere manier bestaan. De science fiction is nader dan je denkt.

Organisatie 

 

Eén belangrijke zaak stapelt zich op in een modern kantoor: informatie. Op je werktafel vind je talloze post-its, papier, boeken en mappen. Op je PC-scherm vind je een wirwar van icoontjes en documenten. Zelfs de meest georganiseerde persoon wordt overspoeld door het volume aan data waar we dagelijks mee worstelen.Wat als je met één swipe beweging doorheen je data zou kunnen gaan zoals Tony Shark in zijn lab? Hoewel de hologrammen van Tony Shark nog niet echt bestaan, de principes waarmee hij omgaat met informatie zijn technologisch nu al mogelijk met VR. De juiste app zou het ons mogelijk maken om, net zoals een stripheld, te spelen met onze grafieken en spreadsheets.

Samenwerking

 

Collaboration software is een zwaarwichtig woord in de zakenwereld. Mensen zijn productiever als ze samenwerken. De technologie laat ons efficiënter samenwerken dan ooit tevoren, dit door bijvoorbeeld een simpele app als Slack te gebruiken.VR kan samenwerking op een hoger niveau brengen. Developers beginnen zich nu pas bewust te zijn van de mogelijkheden hiervan. Communicatie is een basisprincipe van samenwerking, maar niet altijd eenvoudig voor medewerkers op verschillende locaties. Hoe verfijnd video conferencing ook is, er gaat altijd iets verloren bij het kijken naar je collega’s op een scherm.

Gebaren en beweging is essentieel voor communicatie en dus ook de kernzaak bij VR. Virtuele samenwerkingsverbanden zijn tegenwoordig een belangrijk gegeven in een wereld die op verschillende vlakken samenwerkt.

Fantasierijke pauzes

 

Urenlang in een saai kantoor zitten en uiteindelijk geen respect krijgen, is mentaal ongezond. Verschillende studies hebben uitgewezen dat we regelmatig geestelijke ontspanning nodig hebben, net zoals fysieke ontspanning na een krachtinspanning. Vele bedrijven bieden gym-abonnementen of dure ontspanningsruimtes of stimuleren een wandelingetje in de buurt. Maar wat als je in de plaats zou kunnen herbronnen op een zonnig strand of een besneeuwde bergtop?De meesten onder ons hebben deze vakantieplekken niet zomaar voorhanden, maar VR schakelt hierbij het geografisch probleem uit. De beelden en geluid van VR halen jou uit je kantoor en laten je even je stress vergeten en jezelf herbronnen. Een kwartiertje in een inspirerende omgeving kan je geest leeg maken en helpt je om er terug tegenaan te kunnen, veel meer dan in de coffee corner rond te hangen.

Focus en Virtuele Privacy

 

Er is uiteraard geen reden waarom je niet al je werk op dat strand of die bergtop zou doen. Het mooie aan een virtuele werkomgeving is dat de omgeving er geen invloed op heeft. In tegenstelling tot je laptop mee te nemen naar het strand, zal een desktop projectie altijd perfect beschikbaar zijn. Er is ook geen kans dat je materiaal nat wordt of je papier door de wind wegwaait. Je kan bovendien op elk moment uit je VR stappen door je bergtop weg te klikken.Samenwerking is cruciaal in de huidige werkomgeving. Toch is het soms moeilijk om te functioneren als je collega naast jou zit te tateren. Soms, niet altijd, zouden werknemers willen dat hun open workspace meer muren had. Het gevoel dat je je werk even naar buiten kan nemen en dat je alleen bent, is soms onbetaalbaar. Dit is iets wat VR jou gemakkelijk kan bieden.

De Rol van AR

AR voegt digitale elementen toe aan de fysieke wereld. In tegenstelling tot VR vervangt AR de realiteit niet volledig. De AR gebruiker kan zijn reële omgeving nog steeds zien, maar eventueel nog veel meer dan dat.In de werkomgeving zou AR een belangrijke rol kunnen spelen. Eén domein waaraan we denken is task management. AR technologie zou bijvoorbeeld fysieke documenten kunnen klasseren volgens afzender, prioriteit of status van afhandeling, net zoals we nu met onze e-mails en digitale files doen. AR is specialist in het integreren van fysische objecten in de digitale wereld, en omgekeerd. Je kan je makkelijk een toekomst voorstellen waarin werknemers digitale notities op fysieke objecten in hun omgeving plaatsen.

VR en AR in de huidige werkomgeving
We zijn nog maar aan het begin van de persoonlijke productiviteit apps van VR en AR. Het is duidelijk dat deze technologyie succes kent en in ons leven zal komen voor de eerstvolgende decennia. Toch zijn ontwikkelaars en vernieuwers nu pas echt begonnen om dit domein te ontdekken.

Pin It on Pinterest

Share This