Manchester City introduceert Live Virtual Reality in de Premier League

Innovatieve koploper Manchester City heeft afgelopen weekend tijdens de wedstrijd tegen Arsenal fans in Londen, Melbourne en New York een wedstrijd de mogelijkheid gegeven de wedstrijd live in Virtual Reality te bekijken.
Er word al steeds vaak gebruik gemaakt van Virtual Reality in de sportwereld. zo zonden ook de Amerikaanse basketballers van de NBA eerder al een wedstrijd live in Virtual Reality uit. In ons eigen land gebruiken clubs Virtual Reality vooral voor trainingsdoeleinden. Maar 8 mei werd het dan voor het eerst gebruikt voor de beleving van voetbalfans.

Innovator in het Voetbal

Manchester City werkte voor de ontwikkeling samen met Virtual Reality start-up LiveLike en had de steun van de Premier League en de verschillende uitzendgemachtigden (Sky Sports in Groot-Brittannië, Fox Sports in Australië en ABC in Amerika.) De beelden die de kijker ten alle tijden op de eerste rang had, konden zowel met een Virtual Reality-bril als een simpelere Cardboard-bril bekeken worden.
De nieuwe stap volgt op eerdere vernieuwingen waarbij Manchester City op voorliep zoals het bevestigen van camera’s aan de spelers tijdens de training en het installeren van een 360 graden camera in de spelerstunnel. Maar ook Virtual Reality was eerder betreden terrein, in samenwerking met Google was er de CityVR app gecreëerd die speciaal gemaakte filmpjes in Virtual Reality toonden.

Actief vormgeven fanbeleving

Manchester City streeft er dan ook naar voorop te lopen in de nieuwe ontwikkelingen, Senior Vice President of Media and Innovation Diego Gigliana zegt op de eigen website: “We zijn proactief op zoek naar innovatieve technologie die de relatie met onze fans kan versterken en ondersteunen. Virtual Reality is een van de technologieën die wij omarmen.”
Wel zegt hij dat er nog werk aan de winkel is voordat het op grotere schaal gebruikt gaat worden maar “de reacties van de fans laten zien dat Virtual Reality betrokkenheid vergoot en een heel nieuwe ervaring oplevert.”

Begin van nieuwe marktontwikkelingen

Ook de partners in het project zijn enthousiast over de mogelijkheden van Virtual Reality. Sky Sports is de uitzendgerechtigde op de Britse markt en heeft een aparte Virtual Reality poot opgericht, Sky VR Studio. “Het is de volgende stap in ons VR verhaal” zegt directeur Steve Smith van Sky Sports “en de resultaten zijn indrukwekkend.”
Sky zelf houd zich ook al bezig met andere Virtual Reality toepassingen, zoals recent toen bij het 25 jarig bestaan van Sky Sports de drie mooiste doelpunten van Britse vedette David Beckham in Virtual Reality te zien waren via Facebook.
Er zijn al verregaande plannen om grote sportevenementen in Virtual Reality aan te gaan bieden in de nabije toekomst, hoewel dat voorlopig nog niet alle wedstrijden zullen zijn.
Nu grote namen als Sky Sports als eerste het pad van Live Virtual Reality opgaan, zullen andere spelers op de markt ongetwijfeld volgen.

Ondertussen in Nederland

In Nederland wordt Virtual Reality voorlopig nog vooral op clubniveau toegepast. Zo bood PSV een terugblik op het kampioenschap van 2015 in Virtual Reality aan en kunnen de doelpunten van Heracles Almelo door de fans worden teruggekeken in 360 graden.
Het is vooralsnog moeilijk te voorspellen precies wanneer alle fans de mogelijkheid krijgen om vanaf de bank naar een wedstrijd kunnen kijken alsof ze in het stadion zelf zitten, maar het is inmiddels wel duidelijk dat het kan en dus steeds dichterbij komt.

Pin It on Pinterest

Share This