Een primeur in Nederland: Virtual Reality opnames in een operatiekamer 

In het Franciscus Gasthuis & Vlietland zijn er door Visser Media & Design en LiveOperatie.nl virtual reality opnames gemaakt tijdens een totale knieprothese operatie. Hierdoor kan iedereen nu via een smartphone of virtual reality bril ervaren hoe een orthopedisch chirurg deze operatie verricht. Dit is nog niet eerder voorgekomen in Nederland.
Een soortgelijke operatie als de gefilmde gewrichtsvervangende knieoperatie, tijdens de opnames in het Franciscus Gasthuis verricht door orthopedisch chirurg dr. S. Blendea, vindt jaarlijks zo’n 20.000 keer plaats, maar toch is elke operatie ook voor een orthopedisch chirurg weer anders. Elke persoon heeft weer een iets andere knie waarop de operatie aangepast dient worden, die daardoor soms zeer gecompliceerd kan zijn.
De operatie is gefilmd met een speciale camera die 360 graden opnames kan maken. De opgenomen beelden zijn vervolgens door Visser Media & Design zo gemonteerd dat kijkers het idee krijgen dat ze live bij de operatie aanwezig zijn bij het bekijken van de film. De film kan gratis via een VR-bril, smartphone of tablet bekeken worden op www.liveoperatie.nl. Voor de beste ervaring dient u te kiezen voor een VR-bril.

Opnames in operatiekamer

LiveOperatie.nl heeft al eerder opnames gemaakt op een operatiekamer, maar dit was de eerste keer dat ze hierbij gebruikt hebben gemaakt van een 360 graden camera. De opnames worden gebruikt voor het opleiden van zorgprofessionals, maar ook andere geïnteresseerden kunnen de website bezoeken en de geplaatste films bekijken. Hierdoor krijgt men eenvoudig een visueel beeld van hoe het er tijdens een operatie aan toe gaat. Er is te zien hoe en wanneer alle handelingen verricht worden en men krijgt informatie over de anatomie van het lichaam en instrumentenleer.

Pin It on Pinterest

Share This