Eerste ervaring

In den beginne was er een bril. De Oculus Rift Development Kit versie twee. Nogal een mond vol voor een grafisch gezien niet helemaal perfect apparaat en bovendien technisch ook nog lang niet voltooid vet. Een tijdje geleden kreeg ik de mogelijkheid deze te testen en eerlijk gezegd was ik na een week alweer klaar met het ding. Kan natuurlijk ook gelegen hebben aan mijn verouderde randapparatuur, maar toch. Er kwam geen vibe en die kon dus ook niet blijven hangen.

Achter de schermen

Op hetzelfde moment dat ik aan het rommelen was met die Oculus Rift was Sony in de coulissen bezig met “Project Morpheus”, wat wellicht voor de lezers enigszins spannend klinkt, maar wat mij eigenlijk meteen naar mijn bed verwijst; Morpheus is immers de god van de dromen (en zijn vader Hypnos de god van de slaap, maar dit terzijde). Het spannende droom-project van Sony staat nu beter bekend als PlayStation VR en is de virtual reality gadget voor de PlayStation 4. Ook hier werd ik een beetje slaperig van, want eigenlijk heb je voor de PlayStation VR games natuurlijk de PlayStation 4 Neo nodig, en die kost weer een slordige 400 euro. Maar dan heb je wel een leuk systeempje om virtual reality te ervaren. Of augmented reality? Dat laatste gaat natuurlijk een stapje verder en vergroot de werkelijkheid door iets eraan toe te voegen, vandaar de naam Morpheus? Het verschil tussen virtual reality en augmented reality is dat bij virtual reality de ervaring van de echte wereld vervangen is door de ervaring van een gesimuleerde fantasiewereld en dat bij augmented reality iets extra’s is toegevoegd aan de werkelijke wereld.

Hebbedingetje of must-have?

De nieuwe gadget PlayStation VR ging voor mij een beetje ten onder in allerhande andere belangrijke levenszaken en ik verloor eigenlijk bijna helemaal de aandacht hiervoor totdat afgelopen week de E3 ten einde liep. Roel & Lennard maakten in hun video-item over PlayStation VR duidelijk best-achtig positief te zijn over de mogelijkheden van het nieuwe speeltje. En vooral nu er een paar wel heel erg vette trailers zijn verschenen voor PlayStation VR games: Robinson, Batman VR, Star Wars Battlefront VR en The Journey, die bereikt hebben wat Sony wilde; ik moet absoluut onmiddellijk en wel meteen zo een virtual reality brilletje hebben! En dat terwijl ik al jaren een echte console gamer ben en dit prima vond. Maar sinds Sony heeft gezegd dat de PlayStation 4 prima werkt met hun nieuwe gadget, begin ik toch een beetje te draaien richting VR, de Neo en de toekomst; zelf door de game wandelen en echt zelf dingen kunnen voelen in de niet echte waarheid. Dat zou toch wel de absolute beleving zijn, dan ga je pas echt zelf meedoen. Het gevaar is wel dat het dan weer teveel op de echte werkelijkheid gaat lijken. Het moet wel net als in een stripverhaal blijven; je moet als je bent doodgeschoten wel weer makkelijk op kunnen staan en verder leven.
Afgelopen week is enorm veel informatie tot ons gekomen over PlayStation VR en al het andere nieuws over Sony en alles bij elkaar ben ik toch wel behoorlijk geïnteresseerd geworden in dit wanna-have brilletje. Straks de Gamescom en de Tokyo Game Show, binnenkort (het nieuws erover) bij u thuis!

Pin It on Pinterest

Share This