Vrse laat de naam ‘VR’ vallen

Vrse, die achter de bekendste virtual reality (VR) video’s zit, laat de naam ‘VR’ vallen. Vandaag werd een financiële werving aangekondigd van 12.56 miljoen USD voor een nieuwe naam: ‘Within’. Tegelijkertijd plannen ze om het toepassingsgebied van documentaires zoals we dat vandaag kennen, uit te breiden. Dit willen ze doen door te experimenteren met fictie, interactie en andere nieuwe elementen.

Vrse en het zusterbedrijf Vrse.works (een productiehuis) is één van de grootste namen in de VR filmproductie. Vrse.works ging samen met The New York Times voor hun eerste meesterwerk van VR-journalisme, namelijk met de kortfilm ‘The Displaced”. Daarnaast lanceerden zij een reuzencampagne om Google Cardboards toe te sturen aan Time-abonnees. Dit zit ook achter de Clouds over Sidra die in de prijzen viel, als de mini-documentaire over aids ‘Waves of Grace”, samen met United Nations geproduceerd. Deze kunnen bekeken worden door Vrse’s app, die ook beschikbaar is op Android, iOS en Gear VR. Net zoals ‘Within’ wordt deze vandaag gelanceerd op Ocultus Rift en de HTC Vive, met ondersteuning voor PlayStation VR die na de release van de headset komt.

Maak kennis met ‘Within”

De naamsverandering is vooral van praktische aard (‘Vrse’ was een verwarrende uitspraak) en is tevens een inspanning om verder weg te staan van het specifieke technische label dat vooral een modewoord begon te worden. “Waar wij het over hebben, is meer een 3D-verhaal”, aldus medestichter en CTO Aaron Koblin. “Er zijn zovele bedrijven met de letters ‘VR’.”. Met Vrse apps kijkt men al video zonder headset, maar met de meer algemene naam ‘Within” kunnen we makkelijker in andere formaten dan het gewone label werken, ofwel ons distanciëren van de term VR als deze het niet zo goed doet. “Onze naam aan VR (een term die we in 10 jaar zelfs niet mogen gebruiken) koppelen, is niet aangeraden,” legt CEO Chris Milk uit in een bericht op Medium.

Tot nog toe onthult Within geen specifieke toekomstprojecten. Koblin bevestigt dat de firma non-fictie werk blijft uitgeven, maar dat ze ook zowel live-action als computer-animated mogelijkheden bekijken. Er zijn “een paar directors die heel geïnteresseerd zijn om met ons te werken”, maar hij wil ook uit de artistieke wereld en andere creatieve domeinen talenten halen.

Zoals Vrse (en Vrse.works die zijn oude naam zal behouden), zal Within zich niet richten op werk langer dan de huidige gangbare 5 tot 10 minuten ervaringen. “De comfortabele headsets bestaan, zou ik zeggen. Maar er is daarbuiten niet zo veel dan dat we zouden willen zien,” vertelt Koblin, te weten dat bare-bones Cardboard headsets van Google nog altijd de enige manier zijn waarmee de meeste mensen VR kunnen beleven. “Het is optimistisch dat [Google] Daydream binnen een jaar of twee de duur wat zal uitrekken.”

Wat de naam betreft, is dit nog altijd een referentie naar het VR-medium. “De verhalen van morgen zullen volledig 3D zijn. Het medium, de plaats waar deze verhalen zich zullen afspelen, bestaat in ons bewustzijn,” zegt Milk. “We dragen de herinnering aan deze verhalen niet als inhoud die we eenmaal tot ons genomen hebben, maar als tijd en ruimte waarin we bestonden.”

Pin It on Pinterest

Share This