Geeft virtual reality straks een nieuwe dimensie aan de Formule 1?

 

Een Formule 1 wedstrijd is altijd weer spannend om naar te kijken; razendsnelle wagens racen over de baan. Met maar 1 doel voor ogen. Als eerste over de finish gaan. Dat levert de TV kijker spannende momenten op. Racewagens die soms nek aan nek over de baan racen. Met snelheden waarmee ze net niet uit de bocht vliegen. Maar soms gaat het gigantisch fout. En raakt een coureur naast de baan. Voor hem zit de wedstrijd erop. Terwijl de anderen doorvechten om die ene plaats op het podium.
Volgens F1-bestuurslid Martin Sorrell zal virtual reality de beleving van de F1 ingrijpend gaan veranderen. Zelf heeft Sorrel Virtual reality ook al mogen ervaren. Zo vertelde hij bij een officieel interview met de officiele F1 website. Dat hij al eens een ruimtebeleving in virtual reality heeft gedaan. En opgeschrikt raakte doordat hij de virtual reality bril met hoofdtelefoon op had. Sorrel heeft dan ook het vertrouwen erin dat de techniek de komende jaren nog enorm zal verbeteren. Waardoor de ervaringen nog realistischer zullen worden dan dat ze nu al zijn.
De formule 1 wereld en nieuwe technologieën
Ook al beweerde Martin Sorrel in zijn interview met de officiële F1 website dat veel medebestuurders waaronder Bernie Ecclestone nieuwe technologieën graag omarmen. De geschiedenis leert ons anders. Zo heeft het jarenlang geduurd alvorens de Formule 1 zich officieel bezig ging houden met sociale media zoals Twitter en Facebook. Ook het verspreiden van video’s via Youtube heeft jarenlang op zich laten wachten. Het is dan ook nog maar de vraag of Martin Sorrel de andere bestuursleden nu wel meekrijgt om in deze nieuwe technologie te investeren. Zelf heeft hij dan ook toegegeven dat niet alle collega’s van hem. Het vertrouwen hebben dat virtual reality de toekomst zal worden.
Teruglopende kijkcijfers op de televisie
De kijkcijfers van de formule 1 op TV lopen al jaren terug. Vorig jaar alleen al verloor de Formule 1 wereldwijd zo’n 25 miljoen televisiekijkers. Met de 400 miljoen kijkers die nog overgebleven zijn blijft de formule 1 nog steeds een belangrijk kijkcijferkanon. Deze daling is voor een groot deel te wijten aan het feit dat de Formule 1 in veel landen niet meer gratis te zien is. Toch is de kwaliteit van de reportages er volgens Sorrel op vooruit gegaan. En wordt er nu dan ook meer verdiend aan de trouwe fans.

Met virtual reality kan de kwaliteit van de formule 1 volgens Sorrel dan ook flink vooruit gaan. “De wereld is aan het veranderen en veel mensen in de Formule 1 lijken dit te beseffen.” Besluit Sorrel in zijn interview met de F1 website.

 

Experimenten bij Formule 1 teams
Ook al blijft het verder vanuit het officiële Formule 1 bestuur nog vrij rustig op virtual reality gebied. Verschillende teams experimenteren al volop met virtual reality. Zo heeft het Williams F1 team eerder dit jaar op het Circuit de Catalunya virtual reality opnames gemaakt. Ook houden commerciële partners zich al bezig met virtual reality.

Pin It on Pinterest

Share This