Google Glass

Google Glass
Je hebt er vast wel een keer van gehoord: Google Glass. Is Google in staat om Glass een comeback te geven?

Microsoft HoloLens

HOLOLENS
Coming Soon! Alles wat je moet weten over de HoloLens van Microsoft lees je binnenkort hier, tot snel!

 

Augmented reality brillen

Als we Microsoft, Magic Leap, maar ook Facebook mogen geloven zijn augmented reality brillen de toekomst. Een toekomst waarin VR en augmented reality in elkaar versmelten en je alles met dezelfde headset kan ervaren. Voorlopig zijn we echter overgeleverd aan losse augmented reality brillen die in veel gevallen bijzonder spectaculaire dingen kunnen. Wij voorzien je van alle nodige informatie.

Hoe werken augmented reality brillen?

Augmented reality komt in vele verschillende vormen en maten, maar wanneer men over augmented reality brillen spreekt gaat het veelal over de headmounted displays die een beeld in 3D in de ‘echte wereld’ plaatsen. Hoewel de technische details verschillen, krijgt in de regel elk oog een eigen beeld voorgeschoteld dat licht verschilt van het beeld van het andere oog, waardoor de illusie van diepte wordt gecreëerd. Door deze beelden, bijvoorbeeld, op een doorzichtig glas te projecteren kan je nog steeds de achterliggende wereld zien en kunnen augmented reality brillen de illusie van virtuele objecten in die echte wereld creëren.

Standalone augmented reality brillen

De augmented reality brillen waar het meest over gesproken wordt, zowel door consumenten als door de pers, zijn standalone augmented reality brillen. Brillen waarbij je als gebruiker geen PC of smartphone nodig hebt om de bril aan te sturen, maar alle nodige hardware in de headset zelf verwerkt is.

Augmented reality brillen: Google Glass

Google Glass is een van de eerste augmented reality brillen die bekendheid verwierf bij het grote publiek. Dankzij een spectaculaire video die een beeld gaf van een toekomst met Glass, was de technologie pers laaiend enthousiast. Toen de Google Glass eenmaal in het wild gespot werd dankzij Google medewerkers en de eerste developers die de augmented reality brillen buiten droegen, keerde de publieke opinie enigszins. De bril, die bij één oog via een glazen lens informatie in het blikveld van de drager toonde, werd door velen gezien als een gevaar voor de privacy. Boosdoener hierbij leek vooral de (video) camera die ongemerkt foto’s en bewegende beelden kon opnemen. Hoewel de Glass hiermee nooit de harten van consumenten heeft weten te veroveren, zijn de augmented reality brillen in het bedrijfsleven stukken populairder. In de medische industrie, beveiliging en andere zakelijke omgevingen wordt Glass nog steeds relatief veel gebruikt en wacht men gretig op de nieuwe serie augmented reality brillen van de zoekmachinegigant.

Augmented reality brillen: Microsoft HoloLens

De HoloLens van Microsoft kwam voor velen als een donderslag bij heldere hemel. De softwaremakers die door velen als een beetje stoffig werd gezien in vergelijking met bedrijven als Google of Apple, bleek achter de schermen al jaren aan zeer futuristische, geavanceerde augmented reality brillen te werken. De HoloLens is een headset die de hardware van een volwaardige computer bevat en daarmee ook een draagbare PC te noemen is. In tegenstelling tot Glass, die 2D beelden aan één oog toont, gebruikt de HoloLens twee schermen om gebruikers 3-dimensionale beelden te tonen die naadloos in de echte wereld lijken over te gaan. Als de demo van bekende bouw-game Minecraft op de HoloLens een indicatie is, moet het gebruiken van de augmented reality brillen van Microsoft een unieke ervaring zijn. Wij kunnen in ieder geval niet wachten.

Augmented reality brillen: Magic Leap

Magic Leap is het grote vraagteken op het gebied van standalone augmented reality brillen. Hoewel ‘insiders’ die de technologie hebben mogen zien spreken van een unieke ervaring die zo uit een science-fiction film gegrepen lijkt, zorgen geheimhoudingscontracten er vooralsnog voor dat we weinig echte details over de augmented reality brillen van de startup hebben. Met vele honderden miljoenen aan investeringsgeld van Alibaba, Google, Warner Bros en talloze andere investeerders zijn veel ogen op de Amerikaanse onderneming gericht en zijn de verwachtingen zeer hooggespannen.

Augmented reality brillen voor je smartphone

Naast de standalone augmented reality brillen die zonder extra hardware kunnen functioneren, zijn er ook steeds meer augmented reality brillen voor smartphones op de markt. Enerzijds zijn die brillen waar je je smartphone in plaatst, vaak in dezelfde headset als voor mobiele VR en anderzijds zijn er de brillen die als toevoeging op je smartphone functioneren, zoals bijvoorbeeld ook een smartwatch dit is.

Augmented reality brillen: Sony SmartEyeglass

Een goed voorbeeld van zo’n AR bril die bedoelt is om samen met je smartphone gebruikt te worden is Sonys SmartEyeglass. Er lijkt aardig wat inspiratie van Google Glass opgedaan te zijn toen deze ontwikkeld werd en sinds Glass wat van zijn hippe imago verloren is, is het ook rond SmartEyeglass een stuk stiller, maar er zijn toch wat fundamentele verschillen. Zo gebruik je de augmented reality brillen van Sony altijd samen met je (Android) smartphone en is deze verbonden met een ‘control pack’ via een draad. De batterijduur is daarnaast met 2,5 uur niet denderend te noemen, wat wellicht verklaard waarom de AR bril van Sony een stille dood lijkt te gaan sterven.

Augmented reality brillen: VR Box en dergelijken

VR Box is maar één voorbeeld van een grote selectie Google Cardboard-achtige VR headsets die dankzij stevigere én comfortabelere materialen een mobiele VR ervaring bieden die voor veel consumenten interessant is gebleken. Mooie bijkomstigheid is dat veel van deze VR headsets voor je smartphone direct ook dienst doen als augmented reality brillen. Hoewel de techniek niet te vergelijken is met die zoals geboden door bijvoorbeeld HoloLens, is het een voordelige manier om kennis te maken met de mogelijkheden van de techniek.

Augmented reality brillen voor zakelijk gebruik

Hoewel augmented reality brillen hun weg naar massa-acceptatie door consumenten dus nog niet lijken te hebben voltooid, is dat in het zakelijk segment wel anders. Lassers die op afstand met AR headsets een las-robot besturen, magazijnwerkers die het juiste pakket zonder moeite vinden dankzij een augmented reality bril en natuurlijke Glass van Google, welke alweer enige tijd wordt gebruikt in de medische- en andere sectoren. Augmented reality voor zakelijk gebruik is al een miljarden industrie en de voorspellingen zijn dat dit in de komende jaren in rap tempo tientallen miljarden zullen worden.

Augmented reality brillen: Meta

Wanneer er over zakelijke augmented reality brillen wordt gesproken is er eigenlijk maar één headset die het meest genoemd wordt: De meta. De augmented reality brillen van deze Amerikaanse producent worden al in de olie- en defensie industrie gebruikt en met de Meta 2 headset wordt de lat voor concurrenten duidelijk een stuk hoger gelegd. Een heuse TED talk waar de Meta 2 werd aangekondigd is in de tussentijd talloze malen gekeken én gedeeld en beloofd een zonnige toekomst voor deze producent en zijn augmented reality brillen.

Andere zakelijke augmented reality brillen

Naast de Meta zijn er echter nog talloze andere AR brillen die zich veelal op specifieke niches van het zakelijk gebruik richten. Zo is er FuelFX voor de olie- en gasindustrie, Vuzix voor pakhuizen en Bevond voor de medische industrie. De DAQRI combineert augmented reality met een complete helm en wordt vooral in bouwtoepassingen veel gebruikt.

Augmented reality brillen voor specifieke toepassingen

Naast de algemene augmented reality brillen die door middel van software vaak voor een specifiek doeleinde ingezet kunnen worden, zijn er ook brillen op de markt die van de grond af zijn gebouwd met één specifiek doel voor ogen. Zo zijn er de RideON AR brillen die je volgende ski-afdaling een futuristische belevenis maken en de Skully AR-1 die je op de motor van allerlei nuttige informatie voorziet.

Augmented reality brillen kopen

Hoewel veel van de AR brillen waar we naar uitkijken nog niet op de markt zijn, zijn er ook al talloze augmented reality brillen nu te kopen. In sommige gevallen, zoals bij HoloLens, kan je nu enkel nog een developer kit aanschaffen, maar sommige augmented reality brillen zijn al in een consumentenversie te koop. Zo is de originele Meta alweer enige tijd op de markt, maar moet je hier wel rekening houden met een zeer beperkte hoeveelheid content die voor een consument interessant zal zijn. Google Glass is voor consumenten niet (meer) te koop, maar met een AR/VR headset voor je smartphone kom je voor weinig geld al flink dicht in de buurt en kan je in ieder geval even van de techniek proeven.

Augmented reality brillen prijs

Augmented reality brillen prijzen lopen sterk uiteen, met een HoloLens developer kit die voor vele duizenden euro’s van jou kan zijn, maar tegelijkertijd ook VR/AR headsets die voor een paar tientjes bij je thuis bezorgd worden. Je kan er echter van uitgaan dat augmented reality brillen prijzen in de komende jaren nog flink zullen dalen, zeker wanneer de consumentenversies van HoloLens en Magic Leap op de markt komen en de concurrentie in de augmented reality markt verhevigd.

Pin It on Pinterest

Share This