Augmented reality apps

Tot enkele jaren geleden werd met augmented reality apps eigenlijk altijd gedoeld op applicaties voor je mobiele telefoon, waarmee de camera en het scherm informatie over hetgeen je bekeek konden tonen. Met de opkomst van augmented reality brillen als Google Glass, HoloLens en Magic Leap zullen we bij augmented reality apps echter steeds vaker aan geavanceerde 3-D applicaties voor futuristische headsets denken.

Augmented reality apps: Games

Voor een deel van de bevolking zijn augmented reality apps vooral interessant om één reden: Augmented reality games. Dankzij Minecraft op de HoloLens hebben we een voorproefje gekregen van hoe games er straks op de hoogwaardige augmented reality brillen uit gaan zien, maar ook nu is er al het één en ander te spelen.

Augmented reality games: Ingress

Zo is de game Ingress, tot voor kort onderdeel van Google, een augmented reality app die talloze spelers van over de hele wereld door middel van augmented reality in ‘de echte wereld’ met elkaar laat strijden. Verover toeristische trekpleisters en andere bestemmingen van cultureel of historisch belang voor jouw team in een oneindige strijd om zoveel mogelijk land in handen te krijgen. Hoewel het misschien (nog) niet de augmented reality game van je dromen is, is het wel een bijzondere manier om buiten met anderen een massaal spel te spelen.

Augmented reality games: Pokémon Go

Dezelfde ontwikkelaars, die zich in de tussentijd losgemaakt hebben van Google, kunnen we zeer binnenkort Pokémon Go verwachten. Deze augmented reality app staat spelers toe om buiten virtuele monsters te vangen en te trainen. Loop je buiten en is er een Pokémon in de buurt? Dan geeft je telefoon je een signaal. Als je dichtbij genoeg bent om de Pokémon te vangen, toont je telefoon je dankzij de camera het monstertje in kwestie in de echte wereld. Pokémon gyms die zich op strategische locaties over de hele wereld bevinden zijn voor jouw team te veroveren zodat je jouw virtuele monsters sneller en beter kunt trainen voordat je het tegen andere spelers opneemt. Hoewel de details nog een beetje schaars zijn, kan dit weleens de augmented reality app worden die het idee van AR games bij het grote publiek populair maakt.

Mobiele augmented reality apps

Terwijl we allemaal met ingehouden adem wachten op de futuristische toekomst uit Minority Report die dankzij aankomende AR brillen werkelijkheid wordt, zijn mobiele augmented reality apps al enige tijd gemeengoed.

Augmented reality apps: Star Walk

Een van de eerste augmented reality apps die op mobiel te krijgen was, was Star Walk. Deze app vol astronomische informatie bevat een modus waarin je je telefoon op de nachthemel kunt richten om precies te zien welke sterren je bekijkt en welke sterrenbeelden deze vormen. In de tussentijd zijn er meerdere augmented reality apps gelanceerd door de ontwikkelaar die allemaal min of meer hetzelfde doen, maar één van deze augmented reality apps downloaden is absoluut de moeite waard. Je hoeft immers nooit meer omhoog te kijken en je af te vragen welke ster je daar nu eigenlijk precies ziet.

Augmented reality apps: Layar en Blippar

Het Nederlandse Layar is niet lang geleden overgenomen door concurrent Blippar en hoewel beide apps nog naast elkaar bestaan, doen deze augmented reality apps ongeveer hetzelfde: Richt je smartphone op een magazine, filmposter of zelfs een gebouw en de applicatie toont je direct aanvullende content zoals trailers, informatie of zelfs complete AR games.

Augmented reality apps: Google Translate

Misschien wel een van de meest indrukwekkende augmented reality apps die je voor je smartphone kan krijgen is de Google Translate app. Hoewel iedereen Translate kent als de plek waar je een webpagina of tekst snel van de ene in de andere taal laat vertalen, is de mobiele app ook tot een knap staaltje augmented reality in staat. Richt je camera op een verkeersbord, restaurant menu of andere tekst en op het scherm van je telefoon wordt de tekst in het beeld vertaald naar de taal van je keuze.

Augmented reality apps voor kinderen: Crayola Color Alive

Hoewel de waskrijtjes van Crayola hier minder populair zijn dan in de Verenigde Staten, is de AR app van de fabrikant er niet minder indrukwekkend om. Wanneer een kind een Crayola Colo Alive kleurplaat heeft ingekleurd en je richt je smartphone op de creatie, zal deze op je scherm tot leve komen. De combinatie van creativiteit en technologie maakt dit een van de betere augmented reality apps voor kinderen.

iOS, iPhone en iPad augmented reality apps

Een exclusieve titel voor iOS die tot een van de betere augmented reality apps behoort is Theodolite. Deze iPhone en iPad augmented reality app combineert informatie uit de GPS, camera en het kompas van je mobiele apparaat en gebruikt dit om je van informatie te voorzien over hetgeen je bekijkt. Het is wellicht het best te vergelijken met de beelden die je in scifi films ziet als militairen door verrekijkers een locatie bekijken. Vooral als je jezelf ergens in de wilde natuur verdwaald vindt is dit een zeer praktische app, maar ook wanneer je je in de stad even een militair uit de toekomst wilt voelen is deze augmented reality app een uitkomst.

Augmented reality apps voor Google Glass

Het vroegtijdig stoppen van de verkoop van Glass aan consumenten heeft de hoeveelheid Google Glass augmented reality apps geen goed gedaan. Wanneer we de maatwerk applicaties die sommige bedrijven voor hun Glass hebben laten ontwikkelen even buiten beschouwing laten, zijn er minder dan 100 Google Glass augmented reality apps en dit aantal zal in de nabije toekomst niet snel toenemen. Er zijn echter wel enkele leuke apps te vinden, zoals bijvoorbeeld Speech Helper die je tijdens een speech nuttige notities laat zien of LynxFit die je tijdens het sporten van handige fitnesstips voorziet.

Augmented reality apps voor HoloLens

Hoewel Microsoft’s HoloLens pas sinds kort bij ontwikkelaars op kantoor ligt, is Microsoft zelf al druk bezig geweest met het ontwikkelen van augmented reality apps voor het platform. Niet alleen vindt je er Microsoft’s Skype messenger en Edge internetbrowser, er zijn ook wat creatievere toepassingen voor de nieuwe AR bril ontwikkeld. HoloStudio en Actiongram stellen gebruikers in staat om zelf via augmented reality apps content te ontwikkelen, zoals 3-dimensionale objecten of augmented reality videos. HoloTour stelt je in staat om door middel van augmented reality allerlei bijzondere locaties te bezoeken, maar Microsoft heeft ook al enkele games voor het platform ontwikkeld.

Zo is er RoboRaid: Een augmented reality first person shooter, waarbij je kamer in een uniek level wordt verandert waarin robo-schorpioenen en andere mechanische vijanden je tegenstanders vormen. Young Conker stelt je in staat om in je woonkamer een platformgame te spelen, waarin de hoofdrolspeler je tafel, bank en stoelen als speelveld gebruikt. Fragments toont daarentegen een hele andere kant van augmented reality apps en verandert een ruimte in een high-tech crime thriller waar virtuele karakters op je bank zitten, klaar om ondervraagd te worden.

Zakelijke augmented reality apps

Nog voordat HoloLens de wereld versteld deed staan door een potje Minecraft op je keukentafel een mogelijkheid te maken, zag men in het zakenleven al heil in zakelijke augmented reality apps. Zo kan een augmented reality bril in een pakhuis dankzij de juiste app producten herkennen aan de verpakking en de desbetreffende magazijnwerker direct van alle relevante informatie over het product voorzien. Ook in de grondstoffen- en productie-industrie zien we echter steeds meer zakelijke augmented reality apps. Zo worden fabrieksmedewerkers via AR van veiligheidsinformatie voorzien zoals de temperatuur, druk en andere gegevens over hetgeen waar ze op dat moment naar kijken.

Naast het tonen van aanvullende informatie, worden zakelijke augmented reality apps ook steeds vaker toegepast om het werken op afstand mogelijk te maken. Een extreem voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA die experimenteert met augmented reality apps om zo robots op Mars aan te kunnen sturen vanaf aarde. Hoewel virtual reality in veel van dergelijke gevallen een alternatief zou kunnen vormen, lijkt de voorkeur uit te gaan naar augmented reality apps omdat het niet altijd wenselijk is de ‘bestuurder’ van alle invloeden van zijn directe omgeving af te sluiten.

Augmented reality apps voor het onderwijs

Zowel VR als augmented reality apps worden gretig omarmd door het onderwijs, die in deze nieuwe technologieën een manier zien om leren aangenamer en interactiever te maken. Enerzijds zijn er augmented reality apps voor het onderwijs die op een smartphone of tablet draaien en veelal semi-interactieve content tonen aan de hand van QR codes of andere visuele signalen. In het volwassenen- en beroepsonderwijs zien we echter steeds meer augmented reality apps die de volledige kracht van platformen als de HoloLens of Meta gebruiken om ingewikkelde materie inzichtelijk te maken. De kosten van dergelijke technologie maken dat we deze in de zeer nabije toekomst nog niet in de basisschool tegen zullen komen, maar dat ook daar augmented reality apps de toekomst hebben lijkt duidelijk.

Pin It on Pinterest

Share This