Augmented Reality: Wat is het en wat kan je ermee?

Hoewel de eerste versie van Google Glass niet direct de wereld veranderende gadget bleek die sommigen ervan verwachtten, was het wel het startschot voor een serie augmented reality (AR) aankondigingen van bedrijven als Microsoft en de miljarden startup Magic Leap. Maar wat is nu eigenlijk augmented reality? Wat kan je ermee? En wat is het verschil tussen augmented reality zoals in Microsoft’s HoloLens en virtual reality zoals je dit ervaart met de Oculus Rift? We zochten het voor je uit!

Wat is augmented reality?

Als je aan de ene kant de volledig kunstmatige omgevingen van virtual reality hebt en aan de andere kant de dagelijkse werkelijkheid zoals je deze met je eigen ogen kunt waarnemen, kan je augmented reality ergens tussen die twee uitersten plaatsen. Augmented reality plaatst beelden, geluiden, haptische terugkoppeling (aanraking) en soms zelfs geuren in de werkelijke wereld zoals je deze met je eigen zintuigen waarneemt.

Doordat er steeds meer gadgets en technologie is die op de een of andere manier beelden of andere media in de echte wereld plaatst, is augmented reality een breed begrip. Zo zijn er AR skibrillen op de markt die je snelheid en positie tonen, bestaan er talloze AR apps die op je telefoon kunstmatige beelden tonen die ze over de werkelijkheid heen leggen en vindt je in steeds meer auto’s de optie om informatie over je route over je vooruit heen te projecteren, wat ook onder AR te scharen is. Wanneer je tegenwoordig in de pers of media over augmented reality hoort, zal het echter vaak over augmented reality door middel van een augmented reality headset gaan. Headsets zoals Google Glass, Microsoft HoloLens en de AR headset van Magic Leap.

Hoe werkt augmented reality?

De versie van augmented reality die je nu het meest in de pers tegen zult komen maakt gebruik van een serie sensoren, een camera, computer hardware en een display om zo de illusie van virtuele objecten in de echte wereld te creëren. In het geval van Google Glass zijn die virtuele objecten in 2D, aangezien ze maar voor een enkel oog getoond worden. Bij Microsoft Hololens wordt voor beide ogen een iets andere afbeelding getoond, waardoor je de illusie van diepte in virtuele objecten creëert. In beide gevallen wordt het beeld geprojecteerd op een doorzichtige lens die op zijn plaatst wordt gehouden door de headset. Het gerucht gaat dat de augmented reality headset van Magic Leap het anders aanpakt en licht in je oog projecteert om de beelden te creëren, maar zonder developer kits of openbare demo’s van deze mysterieuze headset zou het goed kunnen dat dit bij een gerucht blijft.

Augmented reality voor de zakelijke markt

We hoeven maar naar Google Glass te kijken om te zien dat er een grote vraag naar augmented reality bestaat bij ondernemingen die op die manier hun medewerkers van de nodige informatie kunnen voorzien. Terwijl de eerste Google Glass nog steeds in gebruik is in sommige sectoren, zijn er meerdere bedrijven opgekomen in de afgelopen jaren die augmented reality headsets produceren die exclusief op de zakelijke markt gericht zijn.

Google Glass

Google Glass is een van de voorlopers van de augmented reality industrie en wordt nu voornamelijk in zakelijke settings gebruikt. Hoewel de insteek duidelijk was dat de eerste Google Glass Explorers Edition uiteindelijk ook zijn weg naar consumenten zou vinden, lijkt het erop dat de zoekmachine gigant uit de VS zich gaat richten op de markt waar wel zeer positief op de Glass werd gereageerd: De zakelijke markt.

In ons eigen Schiphol lopen bijvoorbeeld beveiligingsmedewerkers met Google Glass om snel en gemakkelijk informatie over vluchten op te kunnen vragen, maar ook de Amerikaanse marine en de politie in Dubai gebruikt de augmented reality headset. Het gerucht gaat nu ook dat de opvolger op de Explorer Edition, Google Glass 2, zich vanaf de lancering exclusief op dit segment zal richten.

Meta 1 & Meta 2

Meta keek het kunstje af van virtual reality pioniers Oculus Rift en lanceerde zijn augmented reality headset in 2014 via een Kickstarter campagne waarmee ze bijna 200.000 USD op zouden halen. Sindsdien zijn de eerste Developers Kits die hieruit voortkwamen opgevolgd door de ‘officiële’ Meta 1, die al veelvuldig in het bedrijfsleven gebruikt wordt. De onlangs aangekondigde Meta 2 moet echter een drastische verbetering zijn en biedt een 3D augmented reality ervaring die over 90 graden uitstrekt. Dit is flink meer dan bij andere headsets, waarbij een kleiner blikveld betekend dat je vaak een relatief klein ‘venster’ hebt waarbinnen virtuele objecten zich bevinden. Bij de oorspronkelijke Meta headset is dit blikveld bijvoorbeeld maar 25 tot 35 graden.

Daqri

De meest succesvolle fabrikant op het gebied van augmented reality is op dit moment waarschijnlijk Daqri. De Daqri Helmet combineert een helm met een augmented reality display die bijvoorbeeld de medewerkers van een staalfabriek in real time voorziet van informatie over hetgeen waar ze naar kijken, maar ook in biotech bedrijven waar het wetenschappers van relevante informatie over experimenten kan voorzien. Een van de meest futuristische projecten waarin de Daqri Smart Helmet zich bevindt is de hyperloop: Een hogesnelheidstrein die bedacht is door Tesla en SpaceX oprichter Elon Musk. Voor het bouwen van het eerste stuk testbaan voor de hyperloop zullen lassers met Daqri Smart Helmets op afstand las-robots besturen, zonder dat ze van werklocatie naar werklocatie moeten reizen.

Andere voorbeelden van zakelijk gebruik van augmented reality

Naast de voorgaande voorbeelden van augmented reality headsets die zich op het zakelijk segment richten en in verschillende situaties of omgevingen te gebruiken zijn, zijn er talloze voorbeelden van gespecialiseerde ondernemingen die AR ontwikkelen voor bepaalde bedrijfstakken. Zo is er FuelFX die zich richt op de olie- en gasindustrie, maar zijn er ook zeer gespecialiseerde systemen ontwikkeld in de defensie industrie om bijvoorbeeld gevechtspiloten van informatie te voorzien tijdens het vliegen.

Augmented reality voor consumenten

Nadat apps als Layar en Blippar augmented reality op smartphones mogelijk maakten voor de consument, zijn het nu de augmented reality headsets die je in het dagelijks leven steeds vaker zult tegenkomen. Een eerste voorbeeld wordt natuurlijk de Microsoft HoloLens, maar als we de pers mogen geloven wordt het straks de headset van startup Magic Leap die onze wereld op zijn kop zal zetten.

Microsoft HoloLens

Microsoft is in de jaren bekend gaan staan als een enigszins stoffig bedrijf, dat naast de sexy producten van Apple altijd een beetje de grijze muis was. Een grijze muis die tegelijkertijd bijna elke pc ter wereld van een besturingssysteem zou voorzien, maar echt spannend was het allemaal niet. Dat zou vorig jaar in één klap veranderen toen Microsoft niet alleen Windows 10 toonde, maar ‘uit het niets’ met de HoloLens op de proppen kwam.

De Microsoft HoloLens is de eerste augmented reality headset die op de massamarkt gericht is. Draaiend op een aangepaste versie van Windows 10, Windows Holographic. Nu de eerste Developer Kits van de HoloLens beschikbaar zijn zal de collectie applicaties voor het platform die Microsoft zelf ontwikkeld heeft waarschijnlijk snel uitgebreid worden. De headset is in principe een volledig functionele computer en heeft geen externe hardware nodig om je in HoloStudio 3D modellen te laten creëren, Skype calls te maken of Minecraft op je salontafel te spelen. Hoewel het uiteindelijk de vraag blijft hoeveel consumenten duizenden euro’s overhebben voor een augmented reality headset, lijkt Microsoft de HoloLens vooral te positioneren als het eerste platform dat gebruik maakt van Windows Holographic, in de hoop dat dit de standaard voor augmented reality besturingssystemen wordt.

Magic Leap

Het is lastig iets over Magic Leap te zeggen zonder heel veel raad- en gokwerk. De startup is zeer geheimzinnig over hoe hun augmented reality headset eruit gaat zien en hoe deze precies gaat functioneren. Van de makers zal je voor nu enkel wat demo’s tegenkomen die je tonen hoe de werkelijkheid eruit zou moeten gaan zien met een Magic Leap headset op je neus. Kunnen deze Amerikanen maar de helft waarmaken van wat er in deze demo’s te zien is? Dan staat ons al iets heel bijzonders te wachten.

Tot voor kort was de kennis over Magic Leap beperkt tot deze demo’s en het nieuws over de vele honderden miljoenen die bedrijven als Google overhadden voor een aandeel in de startup, maar er lijken wat scheurtjes te ontstaan in het aura van geheimzinnigheid rond deze augmented reality startup. Zo is het redelijk zeker dat Magic Leap de lenzen van de HoloLens en Glass achterwege laat en in plaats daarvan gebruikt maakt van een speciaal soort projector die de beelden direct je oog in projecteert. De handvol mensen die een demo mee hebben mogen maken geven aan dat hierdoor het verschil tussen virtuele beelden en echte beelden minimaal is, wat de illusie dat er echt een gigantisch monster door je muur naar binnen klimt vele malen realistischer maakt.

Intel

De geruchtenmolen draait op het gebied van virtual en augmented reality al enige tijd volle toeren en het lijkt erop dat we nu ook Intel aan het rijtje augmented reality fabrikanten toe mogen voegen. Intel levert al een deel van de technologie die gebruikt wordt in augmented reality headsets als de Daqri Smart Helmet, maar lijkt nu ook zijn zinnen te zetten op een eigen headset.

De toekomst van augmented reality

Voorspellingen zijn dat de augmented reality industrie in 2020, dus over slechts 4 jaar, al zo’n 70 miljard USD waard is. Een veelvoud van de 30 tot 40 miljard die geschat wordt voor virtual reality. Het grootste deel van deze tientallen miljarden zal uit het zakelijk segment komen, waar al meerdere voorbeelden zijn van het gebruik van AR technologie om processen en werknemers efficiënter, veiliger of sneller te maken. Producten als Microsoft HoloLens en Magic Leap zullen er echter voor zorgen dat je als consument mee profiteert van de miljardeninvesteringen van het bedrijfsleven. Al die technologie zal zich echter snel ook een weg naar de huiskamer banen, zodat het met enkele jaren niet ongewoon is om op je bank een video game te spelen waarbij de alien’s zich een weg door je huiskamer banen.

 

Pin It on Pinterest

Share This