Apple had twintig jaar geleden al een VR product.

Als je kijkt naar de huidige aanbieders van Virtual reality producten valt op dat Apple de grote afwezige is. Andere grote spelers zoals Google, Facebook, HTC, Samsung en Oculus domineren momenteel deze markt. Als we echter terugkijken in de tijd zien we dat Apple wel degelijk een serieus VR-product op de markt heeft gebracht. Maar dan moet je alleen wel meer dan 20 jaar terug in de tijd, want we hebben het hier over de zomer van 1995. Toen presenteerde Apple namelijk de QuickTime VR, een pientere combinatie van afbeeldingen die samen een panoramische scene vormden. Deze technologie is hedendaags gemeengoed, en heeft grote stappen gemaakt.

Het project

Een technologie expert van de nieuwswebsite Business Insider sprak recentelijk met Dan O’Sullivan, één van de personen achter het Apple QuickTime VR project. Hij begon aanvankelijk bij Apple als een stagiair en werd later door één van de kernmensen achter Quicktime, Mike Mills aangenomen. Het werd in geheim ontwikkeld in een Apple-lab genaamd “The Advanced Technology Group”, dat alleen gebruikt wordt voor de meer geavanceerde onderzoeksprojecten. De QTVR begon daar eerst met cilindrische panorama’s waarbij de gebruiker rond kon kijken. Hierbij werd later ook muziek toegevoegd om meer immersie te ontlokken. De groep kreeg zelfs toestemming om de beroemde Golden Gate Bridge in San Francisco in zijn volle glorie vast te leggen. O’Sullivan werkte hierbij aan “The Objectmaker”, het apparaat dat objecten van verschillende kanten fotografeerde en er als het ware een 3d object van maakte.

De grote onthulling op het WWDC van 1995

Tijdens het WWDC van 1995 werd de Quicktime Time CR officieel onthuld en maakte toen veel indruk. Zo kon één van de bestuursleden van Apple, Sally Ride, amper geloven dat het mogelijk was 3d-objecten in real-time kon manipuleren. Verteld de destijds CEO van Apple John Sculley. Op dat moment was QTVR al zover gegroeid dat alle vervorming van een panoramische foto volledig werd weggefilterd. Het is hierbij belangrijk om te begrijpen dat er toen ook al vroege versies van VR brillen op de markt waren. Apple wilde echter deze technologie verder en breder beschikbaar maken voor presentaties en op cd-roms. In de demo werd destijds zelfs, samen met de mensen van Macromedia, een 3D-tour door het presidentiële Witte Huis gemaakt. En dit was verrassend veel werk, omdat digitale camera’s nog niet waren uitgevonden en het duurde daarnaast tijden voordat de computers een scene bij elkaar kon hechten en renderen.

Het grote publiek kwam voor het eerst echt in aanraking met Quicktime VR was tijdens de nieuwsuitzendingen van NBC. Deze zender deed een live verslag van het proces tegen O.J. Simpson. Die destijds terecht stond voor de dubbele moord op zijn vrouw en haar vriend. Ze gebruikten hierbij Apple’s VR technologie om een 3d reconstructie te maken. Om en rond het appartementencomplex van Simpson werden verschillende VR-opnamen gemaakt. De zender kon hierbij meerdere camerahoeken van het plaats delict live tonen. Apple maakt hiervoor specifiek een preview van Quicktime VR beschikbaar.

De rest altijd een stap voor

Dan O’Sullivan vertelde Business Insider dat QuickTime VR een soort van virtual reality voor de grotere massa’s was. Hij vindt het daarnaast ook erg interessant om te zien dat er vandaag nog steeds twee soorten VR zijn. Het visuele en het interactieve deel, waarbij de ene meer gericht is op foto’s en video’s terwijl het andere zich voornamelijk richt op interactieve games. Wie kritisch naar Google Street View of Youtube VR kijkt, ziet dat er grote overeenkomsten zijn met QuickTime VR. Het grootste verschil zit in de manier waarop het gebruikt wordt. Zo gebruik je in plaats van een muis nu je smartphone of een bril. De achterliggende techniek en principes zijn echter nog wel altijd hetzelfde. Over tijd is QuickTime VR langzaam maar zeker uit Apple’s geschiedenis weg geslipt en overschaduwd. Het bedrijf heeft het nu nog zelden over de producten en projecten voor de tijd van de terugkeer van Steve Jobs.

Pin It on Pinterest

Share This