Google Glass

Google Glass: De feiten, de cijfers en de achtergrond

Google Glass. Een paar maanden lang was de enkeling die met de felbegeerde augmented reality bril gezien werd het middelpunt van de aandacht. Een storm van protesten vanuit privacy waakhonden en teleurstellende interesse van consumenten maakten echter een vroegtijdig einde aan Google’s eerste versie van de bril. Dit is echter nog niet waar het verhaal eindigt: In december van 2015 verschenen foto’s van de waarschijnlijke opvolger, gericht op het zakelijk segment. De gemiddelde consument zit echter nog met wat vragen: Wat is Google Glass nu eigenlijk? Wat ging er mis met de Google bril? En hoe wordt de nieuwe Glass anders? Wij zochten het voor je uit.

Het verhaal van Google Glass in 3 hoofdstukken

In een poging een lang, ingewikkeld verhaal voor jou als lezer iets overzichtelijker te maken verdelen we het in drie delen:

 • In het stuk ‘Google Glass Explorers Edition: Wat is het en wat kan het?’ behandelen we de originele versie van Google Glass die in mei van 2014 voor het publiek te koop was. We vertellen je onder andere over de specificaties, de gebruikservaring en de verschillende applicaties van deze versie van Google Glass.
 • In ‘Google Glass: De geschiedenis’ vertellen je wat meer over de geschiedenis van Google Glass. We nemen je mee van het eerste idee tot en met 15 januari 2015, toen Google aankondigde de productie te staken.
 • We eindigen dit artikel met ‘Google Glass: De herkansing’, waarin we de geruchten rond een nieuwe versie behandelen. Hoe lang dit echter nog geruchten blijven is de vraag. De eerste foto’s van een nieuwe zakelijke versie zijn online al verschenen.

Google Glass Explorers Edition: Wat is het en wat kan het?

Hoewel de headset van Google voor velen al in de vergetelheid is geraakt is het een aanzet geweest voor ontwikkelingen die nu plaatsvinden met augmented reality in, bijvoorbeeld, Microsoft’s HoloLens of de mysterieuze Magic Leap. De headset van de zoekmachinegigant lijkt in vergelijking wellicht minder ambitieus, maar was toch een knap staaltje techniek en in bepaalde kringen ook aardig populair.

Google Glass Explorers Edition, de specificaties

In Google Glass Explorers Edition vindt je een OMAP (Open Multimedia Applications Platform) chip van Texas Instruments (TI). In een OMAP chip worden verschillende componenten in een enkele chip opgenomen om ruimte te besparen. In dit geval zijn dat een microprocessor van ARM, video processoren en een geheugen interface. Volgens de specificaties van TI is de chip in staat video’s af te spelen in een resolutie van 1080 met 30 frames per seconde.

Je treft in Google’s bril ook 16 GB aan intern geheugen, waarvan echter maar 12 GB voor de gebruiker toegankelijk is. De rest wordt gebruikt door het systeem.

Internet toegang op Google Glass

Hoewel je zowel foto’s als video’s kan maken met Google Glass zonder dat je hiervoor een internetverbinding nodig hebt, vereisen de meeste functies toegang tot het internet. Je legt deze verbinding via Bluetooth en een connectie met, bijvoorbeeld, een smartphone of via WiFi. Naast de chip die beide verbindingstypes mogelijk maakt tref je ook een SirFstarIV chip aan voor het gebruik van GPS.

Het scherm van Google Glass Explorers Edition

Hoewel de binnenkant van Glass interessant is, is de letterlijke en figuurlijke ‘eye-catcher’ het bijzondere scherm voor het rechteroog. Wanneer het scherm uit staat lijkt het een helder, doorzichtig kristal. Kijk je echter van boven op het scherm zal je direct een diagonale lijn in het scherm opvallen. Deze diagonale lijn verraad een laag in het scherm die het weerspiegelende oppervlak voor het beeld bevat.

Wanneer Google Glass beelden weergeeft gebeurd dit door deze op het weerspiegelende oppervlak te projecteren, waarna het licht richting je oog wordt afgebogen. Alle beelden van de Google bril zijn semi-transparant, waardoor je altijd nog de achterliggende ‘echte wereld’ blijft zien. Hoewel de resolutie van het scherm met 640 bij 360 pixels niet bijster indrukwekkend klinkt valt dit in de praktijk erg mee: De korte afstand tussen het scherm en je oog maakt dat beelden er scherp uit zien.

De camera en speaker van Google Glass

De veelbesproken camera van Google Glass bevindt zich aan de zijkant van Google’s bril, naast het scherm. Naast het maken van foto’s met een resolutie van 5 megapixels kan de camera video opnemen met een resolutie van 720p.

Google Glass Explorers Edition maakt gebruikt van een zogenaamde ‘bone conduction speaker’. Hierbij worden vibraties van je schedel gebruikt om geluid direct naar je binnenoor te sturen zonder dat je oordopjes of een koptelefoon nodig hebt. Doordat de bril van Google zowel een camera, als een speaker en een microfoon bevat is deze goed te gebruiken voor het maken van conference calls. Hierbij ziet degene die je belt echter altijd wat jij ziet: Glass heeft geen ‘selfie-cam’.

Batterijduur van Google Glass

De batterij van Google Glass tref je in een breed gedeelte van het montuur dat achter je rechteroor geplaatst wordt. Je laadt de accu volledig op in slechts 45 minuten, waarna je volgens Google de Glass een dag lang ‘normaal’ kunt gebruiken. Normaal gebruik is echter redelijk subjectief, dus houd er rekening mee dat dit een stuk korter is als je bijvoorbeeld veel video opneemt of foto’s maakt. Gebruikers geven bijvoorbeeld aan dat de Google Glass batterijduur bij het nonstop schieten van video niet langer dan een uur was. Maak je constant foto’s? Dan geven ervaringsdeskundigen een batterijduur van 3 tot 5 uur aan. Een grote boosdoener in de korte batterijduur van Google Glass lijkt de Bluetooth verbinding, dus waar mogelijk is het verstandig om gebruik te maken van WiFi.

Google Glass prijs

Google Glass is niet goedkoop. De Google Glass Explorer Edition was ten tijde van de verkoop een van de duurste gadgets die Google ooit produceerde en kostte flink meer dan de premium Chroomebook laptops. De nieuwprijs was, nog zonder belasting, zo’n 1.500 USD en zelfs nu tref je Google Glass tweedehands zelden voor minder dan 1.200 USD aan.

De prijs van Google Glass was onderwerp van nogal wat discussie ten tijde van de lancering. Een optelsom van de kosten van de verschillende onderdelen kwam namelijk zelden boven de 200 USD uit, wat betekend dat de bruto marge op Google’s bril flink was. Dit is echter zonder dat er rekening wordt gehouden met de kosten van onderzoek en ontwikkeling, die niet gering zullen zijn.

De Google Glass Explorers Edition besturen

De Google Glass Explorers Edition is op verschillende manieren te besturen. Zo kan je gebruik maken van een touch pad aan de rechterzijde van de bril waarmee je door menu’s scrolled en selecties maakt. Horizontale bewegingen laten je door de opties in een menu bladeren, terwijl een neerwaardse beweging je een stap terug laat gaan of de bril in slaapmodus zet als je in het hoofdmenu zit.

De tweede, wellicht bekendere manier om Google Glass te besturen is door middel van stemcommando’s. De Google bril reageert op zeer specifieke commando’s die bijna allemaal beginnen met “OK, Glass”. Daarnaast ‘verstaat’ deze Explorers Edition van Glass enkel Engels en moet je dus ook je commando’s in het Engels geven. Zo gebruik je bijvoorbeeld “OK, Glass, take a picture” om een foto te nemen en “OK, Glass, record a video” om video op te nemen.

Google Glass applicaties

De Google Glass Explorers Edition draait op besturingssysteem Android, wat het voor ontwikkelaars technisch relatief gemakkelijk maakt er applicaties voor te ontwikkelen. De unieke uitdagingen van applicaties voor augmented reality en de kleine hoeveelheid gebruikers maken echter dat er weinig daadwerkelijke applicaties voor de Google bril gelanceerd zijn. Het totale aantal is nooit hoger dan 100 geweest, wat in vergelijking met de 1,5 miljoen applicaties voor Android telefoons schrikbarend weinig is. We zetten de belangrijkste voor je op een rij:

Google Now voor Google Glass

Google Now is te vergelijken met digitale assistenten zoals Siri van Apple of Cortona van Microsoft, hoewel in vergelijking met deze laatste twee de versie in Google Glass lichtelijk verouderd is. Dit betekend echter niet dat de applicatie nutteloos is: Google Now is met stip de meest nuttige applicatie die voor de Google bril beschikbaar is.

Heb je bijvoorbeeld een reis ingepland? Google Now vindt de bevestiging van je vlucht in je email en geeft je een reminder van de vertrekgegevens. Ook weet de applicatie waar je naartoe gaat en waar je je nu bevindt, dus wordt je van weerinformatie voorzien over zowel je huidige als toekomstige locatie. Is het tijd om richting het vliegveld te gaan? Google Now geeft je een seintje en voorziet je vervolgens van een uitleg hoe je er komt, samen met je verwachtte aankomsttijd.

Andere Google apps op Google Glass

Niet geheel verrassend is de standaard applicatie voor het krijgen en versturen van mail op de Google bril Gmail. Je ontvangt direct een notificatie wanneer een belangrijke mail binnenkomt en kan zelf instellen voor welke afzenders of onderwerpen dit het geval is. Wanneer je het commando “Ok, Glass, Listen to…” gebruikt speelt Google Music de gekozen muziek voor je af en je kan je opgenomen video’s direct doorzenden naar YouTube. Opvallend hierbij is dat YouTube, net als Google+, ‘write-only’ is. Je kan er enkel video’s en berichten naartoe zenden en kan geen video’s afspelen of berichten bekijken.

De Compass applicatie geeft de vier windrichtingen aan, terwijl de Stopwatch en Start Timer applicaties logischerwijs een stopwatch en een timer bevatten. Gek genoeg kan je geen van deze applicaties echter door middel van stemcommando’s aansturen, wat betekend dat je van de aanrakingsgevoelige tracking pad gebruik zult moeten maken.

Een van de meest interessante applicaties voor Google Glass is de Hangouts applicatie, waarbij je in real time kan chatten met andere Google Hangout gebruikers. Leuke feature is daarbij de mogelijkheid om een foto te sturen van hetgeen waar je op dat exacte moment naar kijkt. “Wat ben je aan het doen?” wordt op die manier wel erg makkelijk te beantwoorden. Berichten dicteer je aan de Google bril die deze vervolgens, afhankelijk van je eigen keuze, omzet in tekst of als audio verstuurd.

Games voor Google Glass

Na de aankondiging van Google Glass oefende de mogelijkheden van augmented reality games voor velen een grote aantrekkingskracht uit. Jammer genoeg zijn die games er nooit op grote schaal gekomen. Er is voor Google Glass gebruikers gelukkig nog wel het een en ander te gamen. Zo heeft Google zelf een Mini Games applicatie gebouwd die gebruik maakt van de vele sensoren in de Google bril. Je speelt er vijf verschillende augmented reality spellen waarbij je, bijvoorbeeld, objecten moet balanceren, kleiduiven schiet of tennis speelt.

Sociale netwerken voor Google Glass

Naast Google’s eigen Google+, vindt je alle grote sociale netwerken op de Google bril. Foursquare, Path, Tumblr, Twitter en natuurlijk Facebook hebben Google Glass applicaties ontwikkeld waarmee je gemakkelijk status updates, foto’s en video’s deelt. Twitter voorziet al je berichten direct van een #throughglass hashtag, zodat je volgers direct weten dat je foto of video gemaakt is met de Google bril.

Livestream, Shazam en meer voor Google Glass

Met de introductie van de Livestream applicatie is het mogelijk geworden om live beelden vanaf je Google Glass naar het internet te streamen. Gebruik het commando “OK, Glass, start broadcasting” en alles wat je ziet wordt rechtstreeks naar je video kanaal gezonden. Hou in de gaten dat de batterijduur van Google Glass dit ongeveer een uur toestaat voordat de accu helemaal leeg is, dus je kan deze functie niet gebruiken om het thuisfront mee te laten genieten van de laatste bioscoopfilms.

Wil je weten welk liedje je hoort? “OK, Glass, recognize this song” zorgt ervoor dat de Glass applicatie van Shazam je de artiest en titel verteld. Via de Evernote applicatie voeg je foto’s, video’s en tekst gemakkelijk toe aan digitale notitieboeken en er zijn een aantal verschillende nieuws applicaties, onder andere van CNN, The New York Times en Mashable.

Google Glass en het internet of things: IFTTT

IFTTT (If This, Then That) is een van de meest interessante applicaties voor Google Glass, hoewel het gebruik ervan wel enige voorbereiding vergt. IFTTT staat je toe om regels in te stellen voor alle apparaten en diensten die met het internet verbinding maken en die je vervolgens met de app verbonden hebt. Zo kan je een regel instellen waarmee je met een stemcommando je Philips Hue lampen aan- of uitzet, je slimme Nest thermostaat op een bepaalde temperatuur instelt en talloze andere creatieve oplossingen. De enige limitatie is je eigen verbeelding.

Sportieve apps op Google Glass

Hoewel fitness tracking apps op mobiele apparaten gemeengoed zijn geworden, is het gebruik van Runkeeper op je mobiele telefoon tijdens een run niet bepaald praktisch: Je bent overgeleverd aan audio updates of zult tijdens het rennen je telefoon uit je broekzak moeten halen om te zien waar je bent, hoe ver je bent gelopen of hoe snel je gaat. Met Google Glass voorzien apps als Strava Run, Strava Cycling, LynxFit en Golfsight je van alle nodige updates zonder dat je je handen hoeft te gebruiken.

Kook applicaties op Google Glass

Een praktische manier om gebruik te maken van de augmented reality van Google Glass is door middel van kook applicaties als AlltheCooks Recipes of KitchMe. Je houdt je handen vrij om driftig te hakken, snijden en roeren terwijl je de ingrediënten en instructies kan lezen. Wel zo handig.

Word Lens voor Google Glass

Een bijzondere applicatie van een ontwikkelaar die kort na de lancering door Google werd overgenomen is Word Lens. Deze applicatie scant en vertaald tekst terwijl je ernaar kijkt. Vervolgens wordt door middel van augmented reality de vertaalde tekst over de tekst waarnaar je kijkt gelegd, zodat een menu plots vertaald is, een stopbord ineens duidelijk wordt of een boek voor je ogen van taal veranderd. De applicaties werkt van en naar Engels, Duits, Portugees, Spaans, Frans en Italiaans.

Google Glass: ervaringen van gebruikers

De eerste reviews van gebruikers met Google Glass waren gemengd. Ervaringen liepen uiteen en het leken vooral silicon valley insiders die er opvallend positief over waren. We hebben de verschillende Google Glass ervaringen voor je doorgespit en samengevoegd tot een evenwichtig, onafhankelijk geheel:

Google Glass plus- en minpunten

Google Glass pluspunten
 • Het design is strak en comfortabel
 • Zeer gemakkelijk en snel handsfree foto’s maken
 • Google Now werkt verrassend goed
 • Navigatie door middel van augmented reality is een unieke, maar vooral bijzonder effectieve ervaring
 • Een Google bril op je neus is de perfecte gespreksopener
Google Glass minpunten
 • De Google bril is bijzonder duur
 • De batterijduur valt erg tegen
 • De kwaliteit van de foto’s hangt sterk af van de juiste belichting
 • Er zijn een gering aantal applicaties beschikbaar

Google Glass Explorers Edition: Het eindoordeel

Met Google Glass Explorers Edition heeft Google in feite een prototype in de markt gezet. Een gadget die absoluut uniek is, maar tegelijkertijd niet bijzonder praktisch is en voor weinigen de investering waard was of is.

Wanneer je Google Glass op je neus zet en naar buiten gaat wordt je zelfs nu, ruim een jaar nadat de productie werd gestaakt, bestookt met vragen of opmerkingen van voorbijgangers. Of en hoe je met deze aandacht omgaat verschilt van persoon tot persoon, maar kan afhankelijk van je karakter een plus of een minpunt zijn. Houd er ook rekening mee dat niet iedereen het feit dat je ongemerkt foto’s of video’s van ze kan maken op prijs zal stellen en dat er meldingen zijn geweest van gevallen waar het dragen van de Google bril gewelddadige reacties uitlokte.

Voor bepaalde mensen kan de Google bril een uitkomst zijn: De mogelijkheid om een foto te maken, een onderschrift te dicteren en een update naar Facebook of Twitter te sturen zonder je handen te gebruiken is voor social media fans absoluut handig. De optie om berichten te lezen en te reageren terwijl je aan het koken bent of je handen op een andere manier vol zijn is voor workaholics zeker een plus. De prijs, de extreem korte batterijduur, het gelimiteerde aantal applicaties en de onontwikkelde functionaliteit van de Google bril maken echter dat je 9 van de 10 keer beter kan wachten tot een eventuele nieuwe versie van Glass die volgens geruchten niet ver weg meer is. Ook is veel van de ‘handsfree revolutie’ die Glass beloofde in de tussentijd ingehaald door gadgets als Android Wear of de iWatch.

Google Glass: De geschiedenis

Op 4 april kondigt Google ‘Project Glass’ aan door middel van een Google+ bericht en een concept video die in sneltreinvaart de wereld over zou gaan. Er ging aan deze aankondiging echter het nodige vooraf en ook daarna zou Google Glass de gemoederen nog flink bezighouden.

Google X, de geboorteplaats

Google X is een van de vele afdelingen van Google. Deze afdeling is echter bijzonder en bezoekers omschrijven het ook wel als het liefdeskind van een computer werkplaats en het laboratorium van het slechte genie uit een tekenfilm. De missie van Google X is het oplossen van de grote problemen of uitdagingen waar de mensheid voor staat. Er wordt gewerkt aan het internet of things, ruimte lifts en is de geboorteplaats van de zelf rijdende auto’s van Google die in California alweer enige jaren testritten maken. Een van de vele projecten uit de koker van deze creatievelingen was ‘Project Glass’.

Project Glass: One day…

Project Glass werd van de ene op de andere dag wereldnieuws toen op Google+ de video ‘Project Glass: One day…” verscheen.

De video toont niet zozeer de werking van de toenmalige of uiteindelijke werking van de Google bril, maar geeft een idee van hetgeen de onderneming met Google Glass wenst te bereiken. Een dag na de video zouden de eerste Google brillen ‘in het wild’ gezien worden, onder andere op de neus van Google oprichter Sergey Brin.

In de daaropvolgende weken zou Glass steeds vaker gezien worden. Hoewel nog niemand buiten Google de beschikking over de bril had, zouden Google medewerkers vooral in en rond Silicon Valley veelvuldig met een Google bril op gespot worden. Ook verschenen steeds meer foto’s en video’s, opgenomen met Glass, op sociale netwerken.

De officiële aankondiging bij de Google I/O Developers Conference

Op 27 juni van 2012 werd de Google I/O Developers Conference in San Francisco verstoord door Brin om een groep skydivers aan te kondigen. Deze skydivers bevonden zich op dat moment boven het Moscone Center, de locatie van de conferentie, en waren allen voorzien van Glass. Wat volgde zette de zaal op zijn kop:

De skydive werd live naar de zaal gestreamed in een van de meest indrukwekkende tech demo’s ooit. Direct na de demo konden ontwikkelaars pre-orders plaatsen voor de Google Glass Explorer Edition. Pre-orders konden enkel tijdens de conferentie worden geplaatst door developers die in de US woonden. Zo’n 2.000 mensen legden direct de gevraagde 1.500 USD neer voor een bril die volgens schattingen van Google in de eerste helft van 2013 beschikbaar zou zijn.

Glass Foundry

In het begin van 2013, nog voordat de eerste ontwikkelaars de beschikking kregen over de daadwerkelijke Google bril, organiseert de zoekmachine gigant een ontwikkelaars conferentie specifiek voor Glass. Twee dagen lang zouden ontwikkelaars code schrijven, testen op aanwezige Google brillen en samenwerken met andere ontwikkelaars. Kort hierna zou een tweede Foundry event plaatsvinden in New York.

If I Had Glass

Eind februari wachtten de 2.000 ontwikkelaars die een pre-order voor Google Glass Explorers Edition plaatsten nog steeds op hun Google bril. Dit weerhoudt Google er echter niet van om een wedstrijd uit te schrijven waarmee consumenten de kans hadden een exemplaar te winnen. De #ifihadglass wedstrijd riep consumenten op om via Twitter of Google+ in minder dan 50 woorden uit te leggen wat ze met Google Glass zouden doen. Bij het bekendmaken van de wedstrijd werd ook de eerste video gepresenteerd die een realistischer beeld van de daadwezrkelijke interface gaf. De video is sindsdien echter van YouTube verdwenen.

Google Glass in het wild

Op 16 april 2013 worden de eerste pre-orders van Google Glass Explorers Edition uitgeleverd. Ontwikkelaars die bij de I/O conferentie hun pre-orders geplaatst hebben worden uitgenodigd om bij één van drie ‘base camps’ in de VS hun Google Glass op te halen. Een bezoek dat gepaard gaat met een verplichte uitleg van een uur, waarbij een ‘Glass Guide’ de nieuwe Glass bezitters de ins en outs van de Google bril toelicht.

Kort na het uitleveren van de eerste pre-orders werd waarschijnlijk de bekendste Google Glass foto ooit gemaakt:

904635_10201170157240187_622813635_o

Bekende digital media guru Robert Scoble maakte een foto onder de douche om aan te tonen dat Google Glass spatwater dicht was en dus prima in de regen of ander slecht weer gedragen kan worden. Een foto die Google’s Sergey Brin later gekscherend als ‘teveel informatie’ zou omschrijven.

De Google Glass controverse

Hoewel al voor de uitlevering van de pre-orders druk gediscussieerd werd over de privacy gevolgen van Glass, brak de storm pas echt los nadat de pre-orders uitgeleverd werden. Toen Google Glass op steeds meer plaatsen daadwerkelijk gebruikt werd, nam de intensiteit van de discussie sterk toe. In verschillende staten werd het gebruik van Glass in publieke gebouwen verboden en ook de casino’s van Las Vegas zouden het dragen van de Google bril in hun vestigingen verbieden.

Toen de discussie zich op de mogelijkheden van ongevraagde gezichtsherkenning richtte zou Google aankondigen geen plannen te hebben om applicaties die dit mogelijk maken goed te keuren. Kort hierna zouden verschillende Amerikaanse staten, Groot-Brittannië en een handvol andere landen het gebruik van Google Glass tijdens het autorijden verbieden. Notificaties en andere bewegende beelden zouden te afleidend zijn voor autorijders en de kans op ongelukken verhogen.

De toenemende zorgen over de privacy van mensen die ongevraagd worden gefilmd en gefotografeerd door Google Glass gebruikers zouden in 2014 de term ‘glasshole’ doen ontstaan. Nog voordat Glass het grote publiek heeft weten te gebruiken kenmerkt de opkomst van de glasshole een kentering in de publieke perceptie. Het enthousiasme waarmee duizenden wachtten tot ze de bril zelf kunnen proberen neemt in rap tempo en prompt Google om een lijst met do’s en don’ts te lanceren waarin ze uitleggen hoe je vooral géén glasshole moet zijn.

Een bekende sketch van comedy programma The Daily Show geeft een goed beeld van de perceptie van Glass bij het grote publiek:

Het (voorlopige) einde van Google Glass

Tegen het einde van 2014 hebben steeds meer ondernemingen en publieke plekken het gebruik van Glass verboden. De constante discussies over privacy en veiligheid, maar ook het uitblijven van veel van de functionaliteit die in de beroemde ‘One day…’ video maken dat de interesse in Glass tot een dieptepunt daalt. De opkomst van smartwatches en andere slimme apparaten die veel van de beloofde functionaliteit bieden zonder prijskaartje en controverse lijkt de doodsteek te worden.

In November van 2014 begint Google de base camp locaties te sluiten. Twee maanden later, op 15 januari 2015, kondigt Google het einde van het Google Glass Explorer programma aan. De verkoop van de Google Glass Explorer Edition wordt gestaakt, maar Google geeft aan dat dit niet het einde van de Google bril betekend.

Google Glass: De herkansing

Toen in januari van 2015 de verkoop van Google Glass Explorers Edition gestaakt werd betekende dit niet het einde van het Glass project. Het team verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de augmented reality bril werd niet opgeheven, maar uit de Google X afdeling getild en zou verder gaan als zelfstandige afdeling binnen Google. Deze nieuwe afdeling zou geleid worden door Tony Fadell van Nest, onder andere verantwoordelijk voor de Nest slimme thermostaat.

Google Glass 2: De release date

Hoewel er nog geen Google Glass 2 release date bekend is, draait de geruchtenmolen op volle toeren en lijkt een aankondiging niet ver weg. In de eerste maanden van 2015 zou Google namelijk tientallen vacatures voor het Glass team plaatsen en vervullen, wat velen doen vermoeden dat we de Google Glass 2 release date in 2016 kunnen verwachten.

Google Glass 2: Project Aura

Onder leiding van Nest CEO Tony Fadell en voormalig hoofd van Project Glass Ivy Ross wordt de nieuwe Glass ontwikkeld onder code naam Project Aura. Hoewel de pijlen in eerste instantie op het zakelijk segment gericht zijn, is de missie duidelijk: Een nieuwe Google Glass consumenten editie. Een hele opgave, want met zo’n 300 werknemers die fulltime met Glass bezig zijn is het Google Glass team een van de kleinste afdelingen van de zoekmachinegigant.

De Google Glass 2 specificaties en geruchten

Zonder officiële aankondigingen zijn veel van de Google Glass 2 specificaties nog niet bekend. Er zijn echter al wat dingen uitgelekt:

 • De Texas Instruments chip in Google Glass wordt vervangen door een energiezuiniger model van Intel, waarmee de batterijduur van Google Glass sterk toe zou moeten nemen
 • Volgens The Wall Street Journal gaat de nieuwe Google Glass ‘back to basics’ en is het een losse unit die gemakkelijk op elke andere bril geklikt kan worden
 • Tegelijkertijd houdt 9to5Mac het op een opvouwbare, waterdichte en stevige nieuwe Google bril die specifiek gemaakt is voor de werkvloer. Het scherm zou ook flink groter moeten worden en voorzien zijn van een hogere resolutie
 • Volgens een rapportage van The Information is het team achter Project Aura druk met een wearable die vergelijkbaar is met Glass, maar ook met een glass-loze versie. Deze tweede versie is volgens geruchten gericht op sportieve gebruikers en laat het scherm achterwege om compleet op audio notificaties te vertrouwen.

Google Glass 2: De Glass for Work versie

Naast alle geruchten zijn er echter ook foto’s beschikbaar, die de door 9to5Mac voorspelde versie lijken te bevestigen. Een aanvraag voor goedkeuring van de Amerikaanse FCC die door Google is ingediend wordt vergezeld door foto’s van een robuuste, opvouwbare nieuwe versie van Google Glass. Bronnen geven aan dat deze voorlopige versie van Google Glass 2 bedoelt is voor deelnemers aan het Glass for Work project, gericht op zakelijke Glass gebruikers.

google-glass-enterprise

Pin It on Pinterest

Share This